А-95: в Україні знизилася рентабельність торгівлі нафтопродуктами

А-95: в Україні знизилася рентабельність торгівлі нафтопродуктами

Дослідження
Укрінформ
У 2021 році в Україні знизилася рентабельність роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в дослідженні консалтингової групи "А-95"

«Найбільше зниження маржинальності відбулося щодо бензину: від 1,3 грн/л у мереж медіум-сегмента до 2,5 грн/л у мережі групи «Приват». При цьому мережі-дискаунтери показують розрахункову збитковість протягом 12 місяців – з липня 2020 року», - повідомляє консалтингова група.

За підсумками 7 місяців 2021 року АЗС у середньому сегменті знизили дохідність продажу бензину з 1,6 коп./л до 0,3 коп./л, АЗС преміального сегменту – з 2,7 коп./л до 1,2 коп./л.

Найбільш дохідним продуктом у паливному рітейлі залишається дизельне пальне, хоча його продажі також значно втратили рентабельність у 2021 році. За даними «А-95», єдиною позицією, яка зберегла торішній показник дохідності й навіть змогла трохи його поліпшити, став скраплений газ.

«Ми не віримо в збитковість торгівлі таким популярним продуктом як бензин, на який припадає 30% реалізації. Цей феномен, коли половина ринку нібито торгує у збиток, ми пояснюємо торгівлею фальсифікованим бензином у комплексі з масовими схемами з безкасових операцій з готівкою, які охоплюють усі марки палив, що реалізуються на АЗС», – прокоментував директор «А-95» Сергій Куюн.

Консалтингова група також оцінила вплив введеного у травні державного регулювання цін на бензин, порівнявши рентабельність з січня по квітень і з травня по липень 2021 року.

«По бензину і дизпальному в основному постраждали представники двох нижніх цінових сегментів – дискаунтери і група «Приват», яким для збереження продажів довелося дистанціюватися від преміум-сегмента, на який переважно було спрямовано держрегулювання», – зазначили в «А-95».

Зниження прибутковості АЗС у 2021 році експерти вважають ознакою нормалізації на ринку загалом і поверненням до нормативних значень після «ковідного» 2020 року, переповненого ціновими перепадами і побоюваннями щодо наслідків пандемії.

Оцінка рентабельності проводилася, виходячи з вартості великих гуртових партій нафтопродуктів, цін роздрібної реалізації й дисконтної політики кожної групи гравців, витрат на утримання АЗС, прийнятих за 1,1 грн/л (без ПДВ).

Читайте також: Кабмін дозволив АЗС підняти ціни на бензин

«А-95» виділяє наступні ключові групи учасників роздрібного ринку: преміальні мережі (ОККО, WOG, Shell, Socar); медіум-сегмент (AMIK, Glusco, UPG, KLO); консолідована мережа групи «Приват» та дискаунтери (Мotto, «БРСМ», «Авантаж», Sun Oil).

Як повідомлялося, середня ціна бензину марки А-95 на автозаправках Києва та області станом на восьму годину ранку 6 вересня 2021 року становить 29,59 грн за літр. Найдорожчий бензин марки А-95 сьогодні пропонують на АЗС Prime – по 31,00 грн за літр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-