Директор ХАЗу вважає надуманими заяви профспілки про страйк і недовіру

Директор ХАЗу вважає надуманими заяви профспілки про страйк і недовіру

Ексклюзив
Укрінформ
Генеральний директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (більш відомого як ХАЗ, Харківський авіазавод) Олександр Кривоконь вважає заяви профспілки про страйк і недовіру до нього надуманими та необґрунтованими.

Про це Кривоконь сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Це все надумане. І цей страйк, і вимога профспілки (про недовіру директору та його зняття з посади, - ред.). Профспілка не зверталася до трудового колективу, не було ніякого зібрання. Просто самі написали. До адміністрації взагалі не було ніяких звернень. Я ці вимоги, які, до речі, дирекції не надіслали, знайшов в Інтернеті, перебуваючи в відрядженні. При цьому ж керівник профспілки працює з нами постійно, присутній на всіх нарадах», - заявив гендиректор.

За його словами, вже відбулося зібрання трудового колективу, за результатом якого домовилися про щомісячні зустрічі з адміністрацією заводу для звітування.

«Я ж розповідаю директорам департаментів, що відбувається, куди ми рухаємося. Але вони не доводять людям ніякої інформації. Тут повністю йшов саботаж у цьому плані», - заявляє Кривоконь.

Директор каже, що вже звернувся до поліції, вказуючи на порушення законодавства з боку профспілкової організації «Страйк – останній засіб, і він застосовується, коли інші, передбачені законом, вичерпані. Однак профспілка ніякої роботи з адміністрацією заводу не провела, до мене не зверталася», - наголосив директор.

Кривоконь зазначив, що вимогу профспілки відновити виробництво літаків неможливо виконати за 4 місяці, поки він керує підприємством, потрібне принаймні списання боргів перед державою (це понад 2 млрд грн) і за комунальні послуги.

«Але ситуація на підприємстві вже покращується. Зараз є робота, замовлення. Виплачується поточна заробітна плата», - говорить Кривоконь.

Як повідомлялося, 30 серпня профспілка заявила про одноденний страйк, який має пройти 6 вересня за межами заводу (в оприлюдненому документі говориться, що працівники пройдуть вул. Сумською - від прохідної підприємства до будівлі Харківської облдержадміністрації). Страйк оголошується «у зв’язку з численними порушеннями адміністрацією та органами управління ХДАВП трудового законодавства», «відсутністю рішень щодо погашення зарплатних боргів, заліку пенсійного стажу працівників, масовим звільненням персоналу та відсутністю конструктивних програм відродження виробництва літаків».

Читайте також: Профспілка Харківського авіазаводу висловила недовіру гендиректору

У повідомленні про організацію мирного зібрання профспілка зазначила, що приводом для акції є висловлення недовіри генеральному директору Олександру Кривоконю та публічна вимога до ДК «Укроборонпром» звільнити його.

Працівникам підприємство за попередні роки заборгувало 263 млн грн.

12 травня керівник Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв затвердив антикризовий план для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. Зокрема, ним передбачається добудова та передача в лізинг українському перевізнику двох Ан-74, завантаження замовленнями на виготовлення запчастин, обслуговування літаків, списання непотрібного металобрухту, передача в оренду об’єктів на території підприємства.

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство - одне з підприємств авіаційної промисловості України, що спеціалізується на повному циклі робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації вироблених літаків.

У червні 2015 року ХАЗ, уже в стані банкрутства, увійшов у концерн «Укроборонпром». Включений у список підприємств, що наразі не підлягають приватизації. Основна заборгованість – понад 2 млрд грн перед держбюджетом – пов’язана з випуском у 2009 році облігацій на 1,6 млрд грн під державні гарантії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-