Найвищий рівень безпеки: Енергоатом про американську технологію будівництва енергоблоків

Найвищий рівень безпеки: Енергоатом про американську технологію будівництва енергоблоків

Укрінформ
Американська технологія AP1000 допоможе скоротити вартість і терміни будівництва українських енергоблоків АЕС, а також забезпечить найвищий рівень безпеки та надійну роботу атомної генерації в Україні.

Про це заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу «Енергоатома».

«У довгостроковій перспективі застосування американської технології AP1000 – апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт із системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, які дозволяють скоротити терміни і вартість будівництва, – дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність та дбайливе ставлення до довкілля», - наголосив глава компанії.

За його словами, установка AP1000 – це перевірений реактор покоління ІІІ+. Він має унікальні, повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність та здатність працювати в маневреному режимі. Завдяки цьому Україна отримає переваги в сфері закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, технічного обслуговування та локалізації.

На сьогодні технологія AP1000 – це єдина з технологій реакторів покоління III +, яка ліцензована Комісією з ядерного регулювання США й у кількох країнах Європи та Азії.

Як повідомляв Укрінформ, в рамках підписаного Меморандуму між НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse передбачається, що американська сторона братиме участь в добудові четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України. Загальна орієнтовна вартість проекту близько 30 млрд доларів США.

Раніше будівництвом двох енергоблоків Хмельницької АЕС - №3 та №4 – займались російські компанії. Щоправда, через збройний конфлікт на Сході України, Україна відмовилась співпрацювати з російським урядом в питанні розвитку атомної енергетики.

Читайте також: Співпраця з Westinghouse сприятиме зміцненню енергобезпеки України - Галущенко

Зокрема, у 2018 році Кабмін схвалив оновлене техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, в рамках якого передбачається, що «технології для будівництва блоків не можуть бути придбані в країни-агресора».

Наразі на ХАЕС працюють два енергоблоки: запуск першого відбувся в 1987 році, другого - у 2005 році. Тип реакторів - ВВЕР-1000, а сумарна потужність - 2000 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-