Україна збільшила експорт цибулі і розширила географію поставок

Україна збільшила експорт цибулі і розширила географію поставок

Укрінформ
Україна в сезоні 2020/21 року різко наростила обсяги і розширила географію експорту цибулі ріпчастої. Загалом на зовнішні ринки було здійснено постачання понад 34,1 тис. тонн цибулі на суму $6,5 млн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

За інформацією аналітиків, це був найбільший обсяг експорту за останні вісім сезонів, однак далеко не рекордний, тому що в сезоні 2012/13 років Україна експортувала 54,3 тис. тонн цибулі.

"Вважати подібний результат експорту великим успіхом, швидше за все, не варто. Весь попередній сезон ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні - близько 9 центів США за кг, при тому, що ціни в ЄС були значно вищі. Україна залишалася країною з найнижчою вартістю цибулі в світі весь сезон, а середня експортна ціна минулого року була найнижчою за останні чотири роки", - говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За словами експерта, Україні цілком під силу було експортувати в минулому сезоні понад 100 тис. тонн цибулі, що допомогло б наростити доходи фермерів мінімум на 50%.

Позитивом можна назвати суттєве розширення географії експорту української цибулі в сезоні 2020/21. Більше ніж половину всієї цибулі було експортовано до країн Євросоюзу, причому в значних обсягах більше ніж до 10 країн ЄС. Але основні обсяги цибулі надійшли в Румунію - понад 40% всього експорту.

До країн Близького Сходу було експортовано 18% цибулі, приблизно стільки ж і в країни СНД. На Близькому Сході кількість покупців цибулі з України продовжувала розширюватися, а основними імпортерами були Ірак і Туреччина. А в СНД українську цибулю закуповували у великих обсягах тільки Білорусь, Азербайджан і Молдова.

Читайте також: Аграрії України експортували майже 6,5 мільйона тонн зернових

В Азії найважливішим імпортером цибулі з України був Бангладеш, який вперше закупив майже 2 тис. тонн українських овочів. Також розширюється плодоовочева торгівля України з Малайзією, яка, крім яблук і лохини, стала закуповувати і великі обсяги української цибулі. У сезоні 2020/21 в Малайзію було експортовано понад 470 тонн цибулі з України. А загалом на країни Азії припало близько 9% всіх експортних поставок цибулі.

Україна вперше експортувала цибулю до країн Субсахарської Африки. Понад 350 тонн цибулі було експортовано в Камерун і 140 тонн - в Сьєрра-Леоне. Ще кілька африканських країн імпортували близько 50 тонн цибулі з України кожна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-