Під час аукціонів із приватизації вартість об'єктів у середньому зростає на 280% - Сенниченко

Під час аукціонів із приватизації вартість об'єктів у середньому зростає на 280% - Сенниченко

Укрінформ
Під час аукціонів із приватизації вартість об’єктів у середньому зростає на 280% від стартової ціни.

Про це під час перебування у Новограді-Волинському на Житомирщині заявив голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко, передає кореспондент Укрінформу.

"Щодо тієї приватизації, яку ми проводимо зараз, то це повне розкриття інформації – віртуальні кімнати даних, усі знають усе про об'єкт – це недобудова чи працююче підприємство, які там потужності електроенергії. Конкуренція відбувається на електронних торгах. У нас вдвічі за рік збільшилася участь на аукціонах із приватизації – раніше було двоє учасників, а зараз більше чотирьох на один аукціон. Ціна в середньому зростає на 280%", - сказав Сенниченко.

Він зазначив, що ціна не має бути високою чи низькою, а повинна бути ринковою, "яка настає тільки тоді, коли є конкуренція і вона забезпечує справедливу ціну".

За його словами, наразі вже створено прозорий інструмент приватизації, і зараз корегують законодавство, аби зняти зайві перепони, які заважають трансформації об’єктів від неефективних державних у ефективні приватні.

Читайте також: Радивилівський комбінат хлібопродуктів продали за 147 мільйонів гривень - ФДМУ

«Стратегія України-2030, яка була затверджена Кабінетом Міністрів, вказує, що держава бере курс на мінімізацію своєї безпосередньої участі в економіці, тобто держава не бізнесмен, а має бути якісним і компетентним регулятором, встановлювати правила, податки, слідкувати, аби закони виконувалися», - підкреслив голова Фонду держмайна.

Натомість, за його словами, бізнес має займатися бізнесом і сплачувати податки. Перехід від радянського виду управління економікою до ринкового треба завершити прозорою приватизацією, паралельно зміцнюючи державні інституції.

У Новограді-Волинському Сенниченко ознайомився з роботою кондитерської фабрики «Жако» та швейної фабрики «Леся», які раніше були приватизовані.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня Кабінет Міністрів затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. До створення НЕС-2030 долучилися понад 500 учасників: представники більш як 20 аналітичних центрів, понад 30 бізнес-асоціацій, 40 органів виконавчої влади, експертного середовища та громадянського суспільства, народні депутати.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у серпні стартує велика приватизація, від якої планують залучити до державного бюджету до 12 мільярдів гривень. Він також доручив Мінекономіки спільно з Фондом держмайна протягом місяця підготувати перелік об'єктів для приватизації на 2022-2023 роки.

За даними Фонду держмайна, за підсумками 2020 року доходи від приватизації склали 2,25 млрд грн.

У березні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон №4543 "Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" щодо приватизації об'єктів великої приватизації", який скасовує заборону на проведення аукціонів з великої приватизації, встановлену в 2020 році у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-