Марченко пояснив свою резонансну заяву про пенсії: Люди люблять перекручувати

Марченко пояснив свою резонансну заяву про пенсії: Люди люблять перекручувати

Укрінформ
Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що у своїй заяві щодо необхідності відкладати самостійно пенсійні кошти українцям, яким зараз до 40 років, говорив особисто про себе.

Свою заяву, зроблену напередодні, урядовець пояснив в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Укрінформ.

"Люди іноді люблять перекручувати те, чого не було сказано. Потрібно розуміти контекст. Я хочу пояснити, що я говорив про себе особисто, що мені, як 40-річному, якщо нічого не змінювати в існуючій пенсійній системі, то на пенсію розраховувати не варто. Вона або буде досить низькою, або взагалі мізерною. Це малося на увазі. Щоб це змінити, я як 40-річний потенційний пенсіонер думаю, що зробити, щоб були механізми, які дозволять мені накопичити собі на старість. Так само це може стосуватися будь-кого — 40-річного, 50-річного або молодших людей. Це питання створення стимулів для того, щоб люди збирали та відкладали кошти, щоб в майбутньому мати пенсії", — сказав він.

Читайте також: Ми пропонуємо етапність пенсійної реформи - Марченко

Марченко відповів на запитання, чи не стануть такі заяви стимулом для людей працювати неофіційно з "чорною" зарплатою.

"Я в жодному разі не хотів би, щоб це пов'язувалося з несплатою податків або ЄСВ. У нас солідарна пенсійна система, і сплачуючи ЄСВ, ви забезпечуєте оплату пенсій чинним пенсіонерам. Зараз розмір ЄСВ досить незначний у порівнянні з тим, що було раніше. Його у 2015 році знизили у 2 рази. В результаті дефіцит Пенсійного фонду також зріс у два рази. І ми будемо шукати гроші з інших платників податків і закривати цю дірку, але збільшувати податкове навантаження і збільшувати ЄСВ ніхто не планує. Так що в цих умовах ми повинні шукати механізми, щоб стимулювати громадян самостійно відкладати на пенсію", — сказав він.

Читайте також: Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до основної - Марченко

Міністр уточнив, що держава думає і відпрацьовує конкретні законопроєкти про механізм, який мав би довіру громадян, щоб вони могли додатково відкладати гроші на своє пенсійне забезпечення.

"Зараз кількість пенсіонерів практично дорівнює кількості працюючих людей. Цей тренд не зміниться в найближчі 5-10 років, йде старіння населення, зменшення кількості людей, які офіційно працюють. Це проблема, і держава її повинна вирішувати. Але вона не повинна вирішуватися шляхом тінізації економіки. Навпаки, ми намагаємося мотивувати громадян показувати доходи", — підсумував Марченко.

Читайте також: Платники податків цьогоріч сплатили єдиного внеску майже на 20% більше

Як повідомляв Укрінформ, раніше Марченко написав у Фейсбуці, коментуючи роботу солідарної пенсійної системи, яка діє нині в Україні, що "вже зараз кількість пенсіонерів майже зрівнялась з кількістю працюючих, які сплачують внески ЄСВ. Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів – зростати. Це створює ризик, що на одного працюючого буде припадати кілька пенсіонерів. Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійні накопичення".

Він також підкреслив, що пенсійна реформа в Україні повинна проходити поетапно, із залученням державної інституції на початку, щоб мінімізувати ризики. За словами міністра, мета уряду зараз – створити умови для пенсійних накопичень для всіх громадян, щоб пенсійна реформа нарешті відбулася не лише на папері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-