Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відновлення Східної України, орієнтоване на людей

Відновлення Східної України, орієнтоване на людей

Укрінформ
Політика повинна визначати людські аспекти розвитку в якості основної мети

З 2014 року конфлікт у східних регіонах України завдав нищівного удару по економіці регіону. Вже багато було написано про те, як руйнування інфраструктури в регіоні призвело до погіршення його економічного стану. Але людський аспект проблеми є не менш, якщо не більш, важливою складовою цих несприятливих тенденцій. Це детально описується у новому звіті Світового банку «Економіка прихилення умів і сердець: Розробка програми відновлення Східної України».

Східна Україна зіткнулася з проблемами розвитку, особливо пов'язаними з демографією і людським капіталом, задовго до конфлікту, коли Донецька й Луганська області демонстрували відносно низькі показники в галузі освіти і охорони здоров'я. Регіон також зіткнувся з серйозними екологічними проблемами, як-от забруднення навколишнього середовища через видобуток вугілля та промисловість, а також соціальними проблемами, як-от високий рівень злочинності. В результаті багато жителів Донбасу переїхали в сусідні регіони і до Києва в роки, що передували конфлікту, в пошуках кращого рівня життя. За оцінками, цей відтік був би ще більшим, якби умови пошуку роботи і житла були кращими в місцях їх призначення по всій Україні.

Після початку конфлікту в 2014 році – ці тенденції лише погіршилися. На додаток до катастрофічних людських жертв і руйнування інфраструктури, насильство змусило близько 1,7 мільйона людей покинути свої будинки. Це призвело до скорочення чисельності населення в регіоні. Але що не менш важливо, це змінило розподіл за віком. Останні статистичні дані щодо внутрішньо переміщених осіб демонструють, що молодь була більш схильною до того, щоб переїхати з Донбасу; вони також з меншою ймовірністю повернуться в регіон у майбутньому.

Сьогодні регіон стикається з одним із найбільш несприятливих демографічних прогнозів в Україні. Підконтрольні уряду України території (ПУУТ) на Донбасі мають найвищі показники утриманців за віком і рівень безробіття серед усіх регіонів України. Крім того, економіка регіону страждає від серйозної проблеми невідповідності кваліфікації. У той час, як підприємства страждають від гострої нестачі кваліфікованих робітників, багатьом людям з більш базовими навичками (такими як навички технічного обслуговування і збірки) складно знайти роботу. Ця проблема невідповідності навичок, ймовірно, посилиться у майбутньому. Традиційний промисловий / гірничодобувний комплекс у регіоні значною мірою застарів. У міру того, як регіон буде віддалятися від цих секторів, попит на висококваліфікованих працівників буде збільшуватися, а на інших – зменшуватися у відносному вираженні.  

З цих причин демографічні проблеми і проблеми людського капіталу повинні бути в центрі будь-якої діяльності з відновлення економіки ПУУТ на Донбасі. Зокрема, пропозиції щодо розробки політики повинні мати відповіді на наступні важливі запитання: Як регіон може залучити молоде, динамічне та висококваліфіковане покоління? Як можна підвищити економічну участь і продуктивність старшого покоління? У звіті Світового банку висвітлюється ряд безпосередніх і опосередкованих заходів щодо вирішення цих проблем.

Що стосується безпосередніх заходів, то відповідна політика включає приведення професійно-технічної освіти у відповідність з ринковими умовами, стимулювання навчання й перепідготовки дорослих, поліпшення доступу до установ по догляду за дітьми та робочих місць, які дозволяють зберігати баланс між роботою та сімейними обов'язками, а також підвищення ефективності Державної служби зайнятості України (включаючи розширення її цифрових баз даних навичок і робочих місць). Крім того, якщо невизначеність і ризики, пов'язані з конфліктом, залишаться, для спеціалістів з пріоритетними для регіону навичками, можна розглянути можливість запровадження ретельно розроблених захищених статей виплат соціального страхування, зокрема доплата за роботу в небезпечних умовах та надбавка за переселення на територіях, які зазнали впливу конфлікту.

Опосередковані заходи охоплюють широкий спектр ініціатив, які можуть допомогти підвищити економічну активність у регіоні та полегшити міжрегіональну мобільність людей (і навичок). До них відносяться реформи, спрямовані на усунення регуляторного тягаря й корупції, заходи щодо поліпшення ринку житла для сприяння підвищенню мобільності, а також інвестиції спрямовані на діяльність, яка принесе швидкі результати в розвитку інфраструктури і наданні державних послуг. Ця діяльність є опосередкованою, і вона, як правило, відноситься до процесу реформ у цілому в Україні. Але така діяльність є абсолютно необхідною для підвищення ефективності безпосередніх заходів.

Нарешті, ми повинні пам'ятати, що реформи, щоб бути успішними, потребують залучення людей, на яких вони націлені. Це особливо важливо, коли довіра до реформ, які спускаються зверху, є обмеженою. Взаємодія між громадянами й урядом і діалог з громадськістю мають важливе значення на всіх етапах розробки та реалізації цих заходів. У звіті Світового банку підкреслюється: щоб завоювати серця й уми всіх українців, політика повинна визначати людські аспекти розвитку в якості основної мети – і саме люди мають зайняти місце водія в цьому процесі. 

Аруп Банерджі, регіональний директор Світового банку в справах країн Східної Європи

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-