Київ входить у ТОП-10 міст світу за Індексом шерингової економіки

Київ входить у ТОП-10 міст світу за Індексом шерингової економіки

Укрінформ
Київ разом із Таллінном, Тбілісі, Ригою, Вільнюсом, Варшавою і Сан-Паулу входить до першої десятки міст світу за Індексом шерингової економіки (економіки спільного користування).

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповіла на пресконференції менеджер з досліджень Consumer Choice Center та автор Індексу шерингової економіки Марія Чапля.

У липні Consumer Choice Center оприлюднив щорічний Sharing Economy Іndex, який визначає найбільш динамічні міста, де розвивається економіка спільного користування.

Шерингова економіка заснована на спільному використанні речей та послуг (сюди входить шеринг машин, житла, електросамокатів, побутової техніки тощо).

Учасники пресконференції представили дані індексу й обговорили проблеми та виклики, що стоять перед шеринговою економікою в Україні.

"Сервіс активно працює в нашому місті, кияни охоче користуються послугами шерингу", - констатувала Чапля.

Водночас, за словами голови ГО “Велодень" Анни Даниленко, "у нас є великі проблеми із громадським транспортом, низька якість доріг для поїздок на велосипедах та електросамокатах, відсутні велодоріжки у багатьох місцях".

Даниленко наголошує, що в Україні, зокрема, звичка користуватися електросамокатами та велосипедами розвивається всупереч відсутності відповідної інфраструктури. Тоді як у багатьох європейських країнах ці засоби пересування й шеренгу є повноцінними учасниками дорожнього руху.

"Майже 900 тис. автомобілів генерують величезні затори в Києві, наша столиця одна з перших у рейтингу міст Європи з найбільшими заторами. Вище - тільки Стамбул і Москва. За допомогою ж шерингу один автомобіль може обслуговувати до 10 родин, що означає 300 тис.автомобілів замість 900 тис.", - вважає ще один учасник пресконференції, експерт із транспортного планування та моделювання, директор компанії "А+С УКРАЇНА" Дмитро Беспалов.

Читайте також: Київ - у двадцятці міст з найбруднішим повітрям

Як повідомлялось, суть шерингової економіки (sharing economy) полягає в тому, щоб скоротити витрати (а для професійних постачальників відповідних послуг - отримати прибуток) за рахунок здачі чи отримання в оренду частини власності. Найяскравіші приклади - поїздки на автомобілях з використанням електронних сервісів і застосунків (приміром, BlaBlaCar), оренди житла (AirBnB), подання оголошень (OLX). Також в Україні працюють уже шість сервісів шерингу електросамокатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-