Основну загрозу бджільництву в Україні несуть зміни клімату - експерт

Основну загрозу бджільництву в Україні несуть зміни клімату - експерт

Укрінформ
Через складні погодні умови 2021 року збір акацієвого меду в Україні скоротився майже на 40%, липового - майже на 50%. 

Про це Укрінформу повідомив Валерій Курейко, бджоляр і бортник, засновник ТМ “Знатний Мед”.

«Через дощові періоди недобір меду з акації склав до 40%, а у підсумку спеки 30-35 градусів, недобір меду з липи склав до 50%», - зазначив Курейко.

За його словами, в цих умовах пасічники традиційно сподівалися на ключову медоносну культуру - соняшник, але з ним теж виникли проблеми.

«Соняшник виділяє нектар при відносній вологості повітря більше 45-50%, що спостерігалося тільки рано вранці і ввечері. Тому бджоли працювали по принесенню нектару не 10-12 годин, а від сили 4-5 годин за світловий день, що скоротило медозбір мінімум на 30%», - стверджує бжоляр.

Крім того, цьогоріч у багатьох областях України посіяли швидкодозріваючі гібриди соняшнику, які цвітуть лише 5-7 днів, тоді як звичайний період цвітіння соняшнику - 3-4 тижні. Таким чином, період медозбору із соняшнику істотно скоротився.

“Багато хто розглядає поточну ситуацію з погодою як тимчасову й аномальну. Але що, коли ми стикнулись з новою реальністю, що незабаром стане нормою? Тоді треба швидко переглянути деякі звичні принципи бджільництва”, - вважає Курейко.

Читайте також: Під Тернополем проходить фестиваль бджолярів

Як повідомлялось, незважаючи на несприятливу весну, торік Україна експортувала рекордний обсяг меду — понад 81 тис. тонн. А загальний обсяг виробництва меду перевищив 150 тис. тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-