У Мінекономіки очікують на здешевлення олії до кінця серпня

У Мінекономіки очікують на здешевлення олії до кінця серпня

Укрінформ
У Міністерстві економіки очікують на значне здешевлення в Україні соняшникової олії «соціальних» сортів до кінця серпня.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба міністерства за результатами наради з представниками олійного ринку і центральними органами виконавчої влади.

Свій прогноз у міністерстві пояснили зниженням у липні індексу продовольчих цін FAO на олії на 10%, а також домовленостями з виробниками.

"У липні внутрішній ринок із відставанням зреагував на світові тенденції. Індекс продовольчих цін FAO на олії наприкінці минулого місяця знизився на 10%. Але натомість вартість соняшникової олії в Україні залишалася стабільною. За даними Держстату, на 13 серпня вона знизилася лише на 1,3% у порівнянні з початком місяця", - йдеться у повідомленні.

Мінекономіки усвідомлює, що індекс FAO потребує коригування, оскільки базується на п’яти олійних культурах, і там висока питома вага пальмової олії. Але, попри це, "існують можливості для зниження вартості цього соціального для України продукту".

"Разом із ключовими гравцями ринку сторони домовилися про заходи, які дозволять здійснювати зважену цінову політику і дотримуватися високих стандартів соціально-відповідального бізнесу. За прогнозами виробників, це дозволить значно знизити вартість «соціальних» сортів олії до кінця місяця", - зазначили у Мінекономіки.

Читайте також: Олія по 100 гривень за літр: осіння реальність?

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, з липня 2020 року по липень 2021 року соняшникова олія в Україні подорожчала на 88,7% - до 64,73 грн за 1 л.

За даними асоціації „Укроліяпром", за неповний 2020/2021 маркетинговий рік (МР) Україна експортувала 5 074 тис. тонн олії, тож у серпні залишилося відправити на експорт 306 тис. тонн.

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Мінекономіки та Асоціацією „Укроліяпром", підписаного 19 квітня цього року, граничні обсяги експорту соняшникової олії у 2020/21 МР, який закінчується 31 серпня, становлять 5 380 тис.тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-