НБУ вводить в обіг пам'ятні монети «До 30-річчя незалежності України»

НБУ вводить в обіг пам'ятні монети «До 30-річчя незалежності України»

Фото
Укрінформ
Національний банк 17 серпня 2021 року вводить в обіг пам'ятні монети "До 30-річчя незалежності України" номіналом у 10, 50 та 250 гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що пам'ятні монети присвячені доленосній події, що відбулася 30 років тому, коли 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ – Акт проголошення незалежності України. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Витоки нашої незалежності – в історичній пам’яті народу, його традиціях, духовній та культурній спадщині.

На аверсі монети номіналом 10 гривень розміщено: напис Україна, ліворуч від якого – рік карбування монети – 2021 та малий Державний Герб України; композицію, що є своєрідним носієм інформації і поєднує минуле й сучасне: угорі – QR-код як символ цифрової трансформації суспільства та економіки, унизу – стилізоване зображення елементів вишивки – скарбниці символів, у яких відображаються звичаї, обряди, вірування нашого народу; номінал – 10 та графічний символ гривні (праворуч від напису Україна).

На реверсі монети зображено айдентику до Дня незалежності України – цифра 3 та стилізована цифра 0 у вигляді кольорової квітки (використано тамподрук) із написами: ти у мене єдина (угорі півколом), років/незалежності/України (унизу).

Тираж монет номіналом 10 гривень складає 3000 штук. Матеріал - срібло.

Монета номіналом у 50 грн зі срібла, виходить тиражем у 500 штук. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України; стилізовану композицію – в обрамленні променів зображено могутній дуб (елемент оздоблення – локальна позолота), крона якого нагадує абриси кордонів нашої держави, а коріння – декоративно відтворює певні етапи державотворення новітньої історії України – УНР, ЗУНР, Українська Держава, Директорія УНР тощо; написи: Україна (на тлі крони дерева), на дзеркальному тлі: 50 та графічний символ гривні (ліворуч) та 2021 (праворуч).

На реверсі монети по центру мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення Знака княжої держави Володимира Великого – тризуба (елемент оздоблення – локальна позолота) як символ процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури; унизу напис у три рядки 30 років незалежності України.

Монета номіналом 250 гривень виготовлена із золота, виходить тиражем 400 штук. На аверсі монети розміщено: по центру мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення Знака княжої держави Володимира Великого – тризуба як символ процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, над яким – рік карбування монети – 2021, малий Державний Герб України (унизу ліворуч); напис Україна (унизу праворуч); номінал монети – 250 та графічний символ гривні (унизу на дзеркальному тлі).

На реверсі монети в обрамленні стилізованих променів зображено головну скульптуру Монумента Незалежності України (автор Кущ А. В.) – Оранту-Переможницю з калиновою гілкою в руках; унизу напис півколом – 30 років незалежності України.

Читайте також: Нацбанк уводить в обіг монету «До 30-річчя незалежності України»

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк 10 серпня 2021 року ввів у обіг пам'ятну монету "До 30-річчя незалежності України" номіналом 5 гривень, яка виготовлена з нейзильберу, тираж – 50 тис. шт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-