Кабмін затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року

Кабмін затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій на період до 2025 року.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 11 серпня.

Згідно з програмою, для України на сьогодні є оптимальним варіант довготривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива у спеціальних сховищах, так зване "відкладене рішення". У такому випадку вибір остаточного варіанту поводження з відходами – захоронення чи переробка для повторного використання – прийматиметься по закінченню строку експлуатації сховищ. Зазначається, що варіант "відкладеного рішення" використовується у двох третинах держав, які використовують ядерну енергію.

Програма передбачає зміну системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом, яка до 2021 року передбачала значні витрати коштів на вивезення таких відходів до Росії. Серед запланованих заходів – забезпечення безпечної експлуатації сховища ядерного палива на Запорізькій АЕС, завершення будівництва, введення в експлуатацію та експлуатація Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Ключовим для України завданням є добудова Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Про це сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 11 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключовим пунктом програми є будівництво та експлуатація у зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС", - сказав Шмигаль.

За його словами, донині Енергоатом щороку витрачав 200 млн дол. на вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії.

"Тепер ці кошти можна буде направляти на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, Україна більше не буде залежати від країни-агресора в питаннях атомної безпеки. Це важливий крок у 30-ту річницю нашої незалежності", - прокоментував Прем'єр-міністр.

Він нагадав, що програма поводження з відпрацьованим ядерним паливом розроблена на основі профільної директиви Європейського Союзу, а її основною метою є безпека в сфері атомної енергетики, а також енергонезалежність України.

Орієнтовний обсяг фінансування програми становить 8,903 млрд грн, з них 7,519 млрд грн – кошти ДП "НАЕК "Енергоатом", ще 1,384 млрд грн – кредитні кошти. Планується, що за час впровадження програми буде розроблена концепція поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2035 року.

Читайте також: ЦСВЯП у Чорнобильській зоні практично готове до відкриття - Енергоатом

Як повідомлялося, Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива практично готове до введення в експлуатацію; НАЕК "Енергоатом" розраховує поетапно вводити його у серпні. У сховище доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій (Рівненської, Хмельницької й Южно-Української), а зберігатиметься воно там наступні сто років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-