В Енергоатомі не задоволені темпами будівництва сховища осклованих ВАВ

В Енергоатомі не задоволені темпами будівництва сховища осклованих ВАВ

Укрінформ
Будівництво Сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), яке знаходиться на території, підпорядкованій Державному агентству з управління зоною відчуження (ДАЗВ), просувається дуже повільно.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що ще 2021 року Енергоатом відправляв до Росії на переробку і тимчасове зберігання відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з трьох атомних станцій: Рівненської, Хмельницької та Южно-Української.

З російською стороною було домовлено, що у 2023 році продукти переробки мають повернутися на територію України. Оскловані ВАВ надходитимуть в Україну залізничним транспортом, окремими партіями, впродовж приблизно десяти років.

«Ситуація парадоксальна: потрібно це Енергоатому, сплачує за це НАЕК через фонд поводження з радіоактивними відходами, до якого ми щорічно сумлінно перераховуємо кошти, а будує Мінекології. Три чи чотири тендери вже провалено», - пояснює т.в.о президента НАЕК "Енергоатому" Петро Котін.

За його словами, щоб врегулювати ситуацію, Енергоатому доведеться, як і з будівництвом 43-кілометрової залізничної колії Вільча – Янів, брати ситуацію у власні руки та самотужки добудовувати Сховище осклованих ВАВ.

Читайте також: ЦСВЯП у Чорнобильській зоні практично готове до відкриття - Енергоатом

Як повідомляв Укрінформ, 29 липня відбувся успішний запуск в експлуатацію ділянки Вільча - Янів та тестовий прогін потяга, який транспортуватиме ВЯП з трьох українських АЕС до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) на довготривале зберігання – строком до 100 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-