Нафтогаз не може розірвати контракти з «Йе Енергія» в односторонньому порядку

Нафтогаз не може розірвати контракти з «Йе Енергія» в односторонньому порядку

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" заявляє, що не може розірвати контракти із газзбутовими підприємствами, що входять до складу компанії "Йе Енергія" (раніше - РГК), в односторонньому порядку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Нафтогаз у Фейсбуці.

"За умовами підписаного контракту, розірвання угоди в односторонньому порядку з боку НАКу означатиме: претензії в суді до компаній групи Нафтогаз на десятки мільярдів гривень; неоплату газу на мільярди гривень (тобто фактично безповоротні втрати)", - йдеться у повідомленні.

Нафтогаз зазначає, що у лютому Юрій Вітренко (який тоді виконував обов'язки міністра енергетики) запропонував, щоб Нафтогаз (Укргазвидобування напряму) забезпечив достатність ресурсу на оптовому сегменті ринку із рівним доступом до нього усіх постачальників, які покривають потреби населення. Він також неодноразово публічно заявляв про розрахунки, згідно із якими ціна має бути на рівні 6,99 грн/куб. м.

"У той час керівництво Нафтогазу не поділяло позицію Міненерго і затягувало прийняття рішення. У другій декаді березня, тодішній очільник НАКу запропонував варіант, який реалізовано сьогодні: кінцева ціна для населення 7,99 грн/куб. м. Спотові ціни у той період зросли приблизно на 1 гривню. Таким чином теза, що за пропозиціями Вітренка маржа приватних постачальників була б вищою за нинішню — неправдива", - заявляє Нафтогаз.

Контракти на постачання газу, які вигідні газзбутам Фірташа, Нафтогаз пов'язує саме з такими рішеннями тодішнього керівництва компанії.

Зараз Нафтогаз разом із НКРЕКП та Міненерго працюють над підходами з використанням механізму «балансуючих груп». Крім того, розглядається варіант інсталяції «алокаційних угод». Можливість розірвання договорів на підставі накладених Радою нацбезпеки й оборони на Фірташа санкцій у Нафтогазі заперечують.

"Відповідальний керівник, якого найняв у свій час пан Коболєв, стверджує, що санкції проти Фірташа не є достатньою підставою для розірвання контрактів", - пояснили в компанії.

Зазначається також, що контракти із компанією "Йе Енергія" передбачають значну затримку з оплатою, фактично природний газ відпускається в торговий кредит.

Як повідомлялося, газзбутові підприємства, що входять до складу компанії "ЙЕ Енергія" (раніше - РГК), перепродували газ, відпущений для потреб населення за річними контрактами, іншим споживачам за ринковими цінами.

Читайте також: Газзбути перепродували паливо для населення іншим споживачам - Нафтогаз

У квітні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову, якою запроваджуються річні тарифи на газ із 1 травня 2021 року.

ГК "Нафтогаз" з 1 травня автоматично перевела своїх споживачів на тарифний план "Фіксований". Упродовж року клієнти компанії отримуватимуть газ за ціною 7,96 грн за кубометр (з ПДВ, без вартості розподілу/доставки). Річні тарифні плани вважаються ринковим способом убезпечити населення від сезонних цінових коливань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-