Нафтогаз міг отримати за квартал до 105 мільярдів збитку - Вітренко

Нафтогаз міг отримати за квартал до 105 мільярдів збитку - Вітренко

Укрінформ
У Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» тривають дискусії щодо фінансових результатів, відображених у звітності за перший квартал 2021 року. Йдеться про можливий збиток у майже 105 млрд грн.

Про це заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу компанії.

«Зараз триває дискусія щодо відображення у звітності за півріччя двох проблем, які були і в першому кварталі. Якби вони у повному обсязі були відображені у звітності за перший квартал, то замість прибутку був би показаний збиток для держави, як власника НАК, до 105 млрд грн», – сказав він.

Вітренко пояснив, що йдеться насамперед про те, що фінансовий стан підприємств теплокомуненерго вже на момент формування звітності за перший квартал не давав підстав розраховувати на погашення ними заборгованості за спожитий газ.

Друга проблема – це заборгованість НАК перед Укрнафтою за відібраний газ.

«На момент складання звітності за перший квартал 2021 року могло бути зрозуміло, що Укрнафта вимагатиме його повернути, і є підстави оцінювати відповідні зобов’язання НАК за поточною ринковою ціною», – зауважив голова правління Нафтогазу.

Також він додав, що звітність компанії, яка була сформована за попереднього менеджменту Нафтогазу, не була належним чином перевірена аудиторами.

Водночас прорахунки у програмі видобутку газу призводять до значних витрат Україною коштів на імпорт.

«Ми зараз як країна платимо дуже високу ціну за провали, наприклад, у видобутку 2019 - 2021 років. Якщо програма видобутку була б виконана хоча б у частині вже старих ділянок, то НАК цього літа не імпортував би газ на 2 млрд дол.», – наголосив Вітренко.

Читайте також: «Нафтогаз Трейдинг» захистив свою назву в суді

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 28 квітня 2021 року звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", призначивши новим головою правління компанії Юрія Вітренка. Чистий консолідований збиток Групи Нафтогаз у 2020 році становив 19 млрд грн. Позаторік результат роботи НАК був набагато кращим: консолідований чистий прибуток групи перевищив 63 млрд грн.

Чистий прибуток НАК “Нафтогаз України” за перший квартал 2021 року становив 12,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-