Україна втрачатиме щороку $1,5 мільярда через Nord Stream 2 - Милованов

Україна втрачатиме щороку $1,5 мільярда через Nord Stream 2 - Милованов

Укрінформ
На Україну чекають економічні втрати в разі запуску "Північного потоку-2", однак за умови вибудовування ефективної зовнішньої політики та розвитку економіки Київ впорається із ситуацією.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020 рр.), радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов.

"Зараз у нас є контракт на кілька років із транзиту газу — до 2024 року. Питання в тому, що станеться після 2024 року. Адже 2024-й — це не так далеко", — зазначив він.

За словами Милованова, якщо після запуску "Північного потоку-2" повністю припиниться транспортування російського газу через Україну, то країна недоотримуватиме щорічно 1,5 млрд дол. "1,5 млрд дол. — це немало. Якщо порівняємо з ВВП України, валовим внутрішнім продуктом, — він близько там 150-180 млрд дол., залежно від курсу валют, то 1,5 мільярда — це 1%. Це багато. Економіка України, наприклад, втратила кілька відсотків через пандемію. І ми це відчули — людям стало складніше, наприклад, знайти роботу або втримати її. Економіка зараз відновлюється, зростання ВВП буде 4,5% цього року. Тобто, здається, 1% — це не так багато, але це 20% зростання всієї економіки. І це відбуватиметься щороку", — оцінив ризики Милованов.

Читайте також: Nord Stream 2: Український інститут майбутнього закликає владу зібрати Раду і РНБО

За його словами, щоб мінімізувати втрати, Україна повинна продовжувати вибудовувати ефективну зовнішню політику та налагоджувати економіку. "Тепер по суті. Що із цим робити? Ну, це реальність. Реальність — вести зовнішню політику, намагатися отримати максимально можливі гарні економічні умови. І розвивати свою економіку. Якщо у нас за кілька років економіка буде 300 млрд дол. або 400, або 500 — це вже будуть не такі значні втрати", — сказав радник керівника Офісу Президента.

Серед переваг України у разі запуску "Північного потоку-2" він зазначив зміцнення незалежності від Росії, яка "спалює дедалі більше мостів" зі світовою спільнотою. "Ми будемо економічно більш незалежні від Росії. Вона спалює дедалі більше й більше мостів — і політичних, й економічних. Це процес із боку РФ системний, він триває десятиліттями. Війна, окупація, торгові війни, кібератаки...", — перерахував Милованов.

Читайте також: Угода США і Німеччини про Nord Stream 2 стане провальною для України, якщо нічого не робити - Зеркаль

Він нагадав, що Києву вдалося переорієнтувати експорт товарів в умовах російської агресії, відповідно — вдасться й переорієнтувати економіку в разі реалізації газового проєкту РФ.

"Український експорт до Росії (з 2014 року) впав на 78%. Але ми переорієнтували експорт, переорієнтували економіку. І тут (після запуску "Північного потоку-2", — ред.) теж переорієнтовується економіка. Це займе якийсь час, це не буде безкоштовно для економіки, але ми економіку свою переорієнтуємо, зароблятимемо гроші для нас усіх інакше", — резюмував Милованов.

Читайте також: Стефанішина про угоду щодо Nord Stream 2: Жодних гарантій Україна не отримала

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будують в обхід України з 2018 року. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід було побудовано на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-