Мінагро: 70-90% місцевих бюджетів формуються з платежів агропідприємств

Мінагро: 70-90% місцевих бюджетів формуються з платежів агропідприємств

Укрінформ
Більшість бюджетів українських громад критично залежні від податкових надходжень від фермерів та аграрних підприємств

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час презентації експертних рекомендацій “Як громадам управляти своєю територією в умовах ринку земель: 7 важливих кроків” повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Він нагадав про пряму залежність між успішністю фермерів і рівнем розвитку громад, на території яких ті працюють.

“Успішний розвиток фермерства й агропідприємств залежить від успішності громад. Адже від того, як розвинені сільські території, наскільки сучасною й ефективною є місцева інфраструктура, залежить, чи залишатимуться там професійні кадри, необхідні для аграрного сектору. З іншого ж боку, в сільських громадах 70-80% (іноді - навіть 90%) місцевих бюджетів формуються за рахунок платежів від аграрних підприємств”, - нагадав Висоцький.

Громади, за його словами, також зацікавлені в тому, щоб вітчизняні аграрії були успішними, покращувати ефективність господарювання, підвищували заробітну плату працівників. Відповідно — зростатимуть податкові надходження до місцевої казни.

Посадовець нагадав, що за місяць до відкриття земельного ринку землі державної власності за межами населених пунктів передали в комунальну власність громад; це значно покращило їхні фінансові та інвестиційні можливості.

Читайте також: Мінагро не бачить ажіотажу на ринку землі - за два тижні продали 700 гектарів

Як повідомлялося, 28 квітня Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”. Документом передбачено, зокрема, передання земель державної власності за межами населених пунктів (окрім земель, що потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад. Органам місцевого самоврядування надали повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності, а також із затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-