Віртуальні активи не створюють істотних ризиків для монетарної політики - НБУ

Віртуальні активи не створюють істотних ризиків для монетарної політики - НБУ

Дослідження
Укрінформ
Національний банк вважає, що віртуальні активи стануть вагомим явищем як у державному управліні, так і у відносинах між людьми впродовж наступних п'яти років.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час презентації фінального звіту дослідження «Віртуальні активи 2030» та дорожньої карти розвитку нової індустрії сказав директор департаменту стратегії та розвитку Національного банку України Арсен Макарчук.

"Національний банк вважає, що віртуальні активи стануть вагомим об'єктом, як в державному управліні, так і у відносинах між людьми, протягом наступних 5 років. Ми, як незалежний регулятор, зацікавлені в тому, щоб зробити це максимально зручним і безпечним, і адаптувати цю технологію якомога вигідніше для усіх стейкхолдерів, перш за все для населення України", - сказав Макарчук.

Він нагадав, що під час обговорення законопроєкту №3637 "Про віртуальні активи" було чимало дискусій про ризики як для монетарної політики, так і для фінансової стабільності. Оцінка ризиків на сьогодні базується на багатьох припущеннях, які можуть справдитися чи ні.

Однак, за словами директора департаменту НБУ, найбільше ризиків саме з точки зору монетарної політики, вони полягають у появі емісійного центру (центрів) в Україні і можливості їх впливу на політику Нацбанку.

"Наразі ми дійшли копромісу і вважаємо, що на даний момент ризики мінімізовані", - стверджжує Макарчук.

Як повідомлялось, Комітет з питань цифрової трансформації 30 травня 2021 року рекомендував Верховній Раді ухвалити профільний законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи» у повторному другому читанні. Проєкт закону врегульовує правовий статус віртуальних активів та створить легальні умови для функціонування цього нового ринку в Україні.

Доопрацьований документ містить доповнення, пов'язані з розподілом компетенцій державних органів, які виступатимуть регуляторами у галузі обороту віртуальних активів. Зокрема, законопроєкт чітко прописує межі повноважень Національного банку України та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також їх права, обов‘язки та порядок взаємодії.

Читайте також: Депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт про віртуальні активи

Додатково законопроєктом пропонується внести зміни до закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, згідно з якими з моменту створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує політику у сфері обороту віртуальних активів, до нього від Міністерства цифрової трансформації передаються функції державного фінансового моніторингу у галузі обігу віртуальних активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-