Згортання антикризових програм несе загрози для економічного відновлення – Данилишин

Згортання антикризових програм несе загрози для економічного відновлення – Данилишин

Укрінформ
Передчасне згортання антикризових програм буде нести системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення.

Як передає Укрінформ, про це голова ради Національного банку Богдан Данилишин написав у Фейсбуці.

Данилишин зазначив, що ключовим ризиком для відновлення української економіки є наслідки суттєвого скорочення інвестицій в основний та оборотний капітал економіки України, що безперервно відбувається протягом 2018-2021 років. На його думку, це значить, що в масштабах економіки зараз суттєво обмежено потенційні можливості для розширення виробництва, створення нових робочих місць, активізації сукупного попиту, принаймні, в середньостроковій перспективі.

З його слів, в найбільшій мірі від проблеми браку ліквідності страждає малий та середній бізнес. В Україні в рамках програм Уряду «5-7-9%» та «пакетних гарантій» у 2020-2021 роках малий та мікробізнес отримав близько 60 млрд грн банківських кредитів, що становить трохи більше 1% ВВП і лише 1/10 від потреби.

Данилишин впевнений, що недокапіталізований корпоративний сектор є причиною скорочення інвестицій та неефективного розподілу ресурсів, що гальмує економічне зростання. Надмірна заборгованість і недостатня капіталізація ослаблюють приватні інвестиції із-за зростання вартості запозичень. Постійна надмірна заборгованість призводить до зростання кількості непрацюючих кредитів, підвищує вразливість бізнесу до шоків, збільшує ризики неефективної ліквідації підприємств, якої не відбулося б за інших обставин.

"В таких умовах передчасне згортання антикризових програм буде нести системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення. Загроза розкручування спіралі масових банкрутств є надзвичайно високою і значно небезпечнішою за спіраль інфляції. Саме тому зараз на часі впровадження масштабних державних програм рекапіталізації бізнесу", - зазначив голова ради Нацбанку.

Читайте також: На готівковому ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти - Данилишин

Він наголосив, що реальний сектор економіки України не демонструє стійкого відновлення і тому зараз вкрай важливо заходами фіскальної та монетарної політики сприяти доступності кредитного ресурсу, здійснювати інші заходи підтримки фінансової спроможності підприємств. Програми антикризової підтримки варто модифікувати для підвищення їх фокусу на нових інвестиційних проєктах, на проєктах, пов’язаних з локалізацію виробництва та імпортозаміщенням, на проєктах, що створюють нові робочі місця в Україні, а не за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-