Фразу «хочу виїхати» маємо замінити на «хочу повернутися» - Любченко про заробітчан

Фразу «хочу виїхати» маємо замінити на «хочу повернутися» - Любченко про заробітчан

Укрінформ
Ефективне використання трудового потенціалу й повернення з-за кордону трудових мігрантів є питанням національної безпеки та суб’єктності держави.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку, відкриваючи Всеукраїнський форум "Україна 30. Трудові ресурси", висловив перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко.

Він зазначив, що точну кількість громадян, котрі не знайшли себе в Україні і вирушили “шукати щастя” за її межами, підрахувати неможливо. За експертними оцінками, йдеться про 2-3 мільйони українців щороку.

“Ми лідери - лідери у Європі за кількістю працездатного населення, що трудиться за кордоном”, - констатував урядовець. Тому завдання держави — якнайшвидше створити умови для того, щоб переважна більшість наших співвітчизників, котрі свого часу поїхали на заробітки за кордон, повернулись додому.

“Фразу “хочу виїхати” ми повинні замінити на “хочу повернутися”, - процитував Любченко передвиборну програму Президента України і навів дані статистики.

“Торік, за даними Реєстру фізичних осіб - платників податків, 11,3 млн громадян отримували офіційну заробітну плату. Майже 11 млн зовсім не мали офіційного доходу. Плюс маємо понад 11 млн пенсіонерів, розмір чиїх виплат залежить від тих, хто працює легально. Тобто, за рахунок одного офіційно працюючого держава утримує двох непрацюючих. І всі ці категорії громадян однаковою мірою користуються супільними благами: медичною допомогою, освітою, інфраструктурою, пільгами та субсидіями”, - наголосив перший віцепрем’єр.

За його словами, тіньовий фонд оплати праці в Україні становить майже пів трильйона гривень на рік. Перед владою стоїть завдання — повернути цей ресурс в реальну економіку. Шляхи досягнення цієї мети і мають обговорити учасники нинішнього форуму.

Читайте також: Любченко запросив німецький бізнес інвестувати в Україну

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Володимир Зеленський дав старт серії із 30 масштабних щотижневих форумів у форматі діалогу з суспільством про життєво важливі для країни питання. Заходи приурочено до 30-річчя Незалежності України. Тема нинішнього форуму — ефективне використання трудових ресурсів. Зокрема, можливості повернення на Батьківщину українців - трудових мігрантів. Упродовж двох днів учасники обговорюватимуть шляхи повернення людей з трудової міграції, державні програми з подолання безробіття, зміни, яких ринок праці зазнав через пандемію. Поміж тем дискусій також новий Трудовий кодекс, імплементація європейських правил та норм у вітчизняне законодавство, цифровізація - як невід'ємна складова сфери трудових відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-