Оцінка нерухомого майна: як це зробити самостійно

Оцінка нерухомого майна: як це зробити самостійно

Укрінформ
Громадяни мають право за власним вибором звернутися до оцінювачів для формування звіту про оцінку нерухомості, якщо вони незадоволені результатами автоматичної оцінки.

Про це під час практичного семінару в Укрінформі повідомила заступниця голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова.

Вона повідомила, що будь-який громадянин, що має електронний підпис, може зайти до електронного кабінету користувача Єдиної бази даних звітів про оцінку і спробувати сформувати довідку про оціночну вартість нерухомості.

«Після того, як довідка про оціночну вартість сформована, залишається дві опції: або використати її під час правочину, або, якщо громадянина не влаштовує сума, він має невід’ємне право звернутися до професійного оцінювача», - пояснила Бєлова.

Представниця ФДМУ наголосила, що фонд не відмовляє оцінювачам у реєстрації звіту про оцінку. Якщо вартість майна, визначена оцінювачем, відхиляється на більше, ніж 25% від результатів автоматичного модуля, такий звіт все-одно буде зареєстрований за умови, якщо він зроблений професійно. Під останнім у ФДМУ розуміють відповідність оформлення звіту стандартам.

Крім того, ФДМУ надав можливість громадянам самостійно доправляти звіти про оцінку нерухомого майна, зроблені приватними оцінювачами, на рецензування.

Читайте також: В Україні працюють робочі групи для пошуку майна, що не використовується – ФДМУ

Як додала директорка Департаменту цифрового розвитку та ІТ Фонду держмайна Вероніка Мудра, наразі для формування звітів про оцінку нерухомості сервісом автоматичної оцінки використовується майже 3 млн записів.

«З відкритих джерел на сьогодні зберігається майже 1 млн записів щодо всіх типів майна. Даних про ринкову вартість на сьогодні зберігається близько 2 млн записів, відповідно до яких формується електронна довідка. Тобто, на сьогодні майже 3 млн записів є основою для формування електронних довідок», - сказала Мудра.

За її словами, дані про ціни за договорами купівлі-продажу генеруються з 29 червня і ця база даних наразі наповнюється. Є окремий сервіс по внесенню звітів про оцінку до Єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості. При цьому, до системи вноситься не номер договору купівлі-продажу, а вартість майна за договором.

Окремий модуль системи забезпечує рецензування звітів про оцінку. Також до складу системи входить база даних, де зберігаються відомості про об’єкти нерухомості. Доступ до системи здійснюється за допомогою вдосконаленого електронного ключа, який запобігає спотворенню інформації. Програмне забезпечення сервісу автоматичної оцінки об’єктів нерухомості знаходиться у власності ФДМУ.

«Охоплено всі вимоги законодавства щодо використання електронних підписів і доступу до інформаційних ресурсів», - наголосила Мудра.

Як повідомила директорка Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності Фонду держмайна Світлана Булгакова, оціночна вартість нерухомого майна застосовується при оподаткуванні, при продажі майна і не є тотожною ринковій вартості.

«Сфера застосування оціночної вартості дуже обмежена: лише для оподаткування доходів фізичних осіб від продажу власного майна. Також виникає податок при успадкуванні особами не першої і не другої лінії (не прямими родичами – ред.)», - сказала Булгакова.

Вона наголосила, що оціночна вартість відповідно до національних стандартів, - це вартість, яка розраховується відповідно до встановленого алгоритму. Ринкову вартість визначає незалежний оцінювач.

Об’єктами оподаткування є будинки, споруди, земельні ділянки, дачні будинки.

Довідка про оціночну вартість нерухомості видається безкоштовно. «Довідку можна взяти у будь-який момент, сервіс працює 24/7», - наголосила Булгакова.

За її словами, система використовує дані про адресу, площу, рік будівництва, дані про середню ціну купівлі-продажу аналогічного майна. Представниця ФДМУ зауважила, що чим більше продається майна, схожого до того, на який формується звіт про оціночну вартість, тим коректнішою буде остання.

У випадку, коли майно має характеристики, що не є поширеними, чи аналогічна нерухомість продається не часто, продавець має звернутися до оцінювача для проведення індивідуальної оцінки. Така послуга вже є платною.

Булгакова повідомила, що на сьогодні Фонд держмайна зафіксував 182 500 звернень до Єдиної бази звітів про оцінку. Із них 41 882 звернення надійшло від оцінювачів, 74 241 звернення – від фізичних і юридичних осіб, 24 500 звернень – від нотаріусів.

Як повідомлялося, 29 червня Фонд державного майна України запустив сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості. Тепер українці можуть самостійно, швидко та безкоштовно оцінити вартість своєї нерухомості на сайті evaluation.spfu.gov.ua. Технічні можливості сервісу дозволяють визначити вартість 18 типів нерухомого майна при здійсненні операцій купівлі-продажу.

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-