Меркель заявляє про гарантії газового транзиту через Україну

Меркель заявляє про гарантії газового транзиту через Україну

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель у черговий раз повторила обіцянку, що проєкт газопроводу «Північний потік 2» не стане заміною транзиту енергоносія територією України, інакше Німеччина буде «активно діяти».

Про це вона заявила на пресконференції за результатами переговорів з президентом США Джом Байденом у Вашингтоні 15 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас різна оцінка щодо того, що несе з собою цей проєкт, але ми завжди розуміли та розуміємо це так, що Україна має залишатися транзитною державою для природного газу», - сказала Меркель.

Вона додала, що для неї «Північний потік 2» є додатковим проєктом, а не заміною транзиту через Україну, адже «все решта призвело б до великої напруженосі».

При цьому Меркель запевнила, що Німеччина буде «активно діяти» в разі, якщо Росія буде порушувати свої зобов’язання. Вона натякнула на наявність «різноманітності інструментарія, який знаходяться не в руках Німеччини, та в руках Європи» і можуть бути вжиті в будь-який момент. Це, зауважила вона, було продемонстровано після окупації Криму. Зокрема, до таких інструментів, належать санкції.

Меркель запевнила, що експерти обговорюють «які можливі реакції» є в наявності. Це питання обговорюється з європейськими друзями. Заходи будуть вжиті «в належний момент», який, як сподівається Меркель, «ніколи не настане.

Читайте також: США й Німеччина продовжать взаємодіяти для підтримки України – Байден

Вона нагадала про роль Берліна та Європейської комісії у підписанні контракту на транзит між Росією та Україною до 2024 року, який буде можливість продовжити. Водночас вона визнала, що буде «обережною» у своїх оцінках.

Канцлер також заявила, що Німеччина тісно ангажована в Мінському процесі, адже переконана, що Україна, як і кожна держава має право на свою територіальний суверенітет.

Ангела Меркель перебуває з офіційним візитом у Вашингтоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-