Депутати у першому читанні підтримали законопроєкт про «приватизаційну» реформу

Депутати у першому читанні підтримали законопроєкт про «приватизаційну» реформу

Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, спрямований на пришвидшення приватизаційних процесів шляхом удосконалення інституційного механізму приватизації.

Як передає Укрінформ, за відповідний законопроєкт №4572 «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна» проголосували 257 народних депутатів.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що завданнями проєкту є встановлення дієвої структури та організації діяльності Фонду державного майна України, спрямованої на підвищення результативності його функціонування; уточнення окремих положень законодавства з питань приватизації, управління об’єктами державної власності, корпоративного управління тощо, спрямованих на прискорення приватизації та підвищення ефективності управління об’єктами державної власності, щодо яких прийнято рішення про приватизацію.

Читайте також: Мала приватизація: за перше півріччя очікують ₴1,67 мільярда

Проєктом закону визначено статус Фонду державного майна України, принципи, повноваження, структуру та організацію діяльності. Особливості спеціального статусу ФДМУ обумовлюються його завданнями та повноваженнями та полягають в особливому порядку призначення керівництва Фонду. З метою зниження корупційних ризиків та запобігання зовнішніх впливів, що дають змогу втручатися у реалізацію повноважень Фонду державного майна, створюється Правління Фонду для колегіального прийняття особливо важливих рішень. Правління Фонду державного майна України є колегіальним органом та складається з семи осіб. Голова Фонду державного майна України, перший заступник та заступники голови Фонду входять до складу Правління.

Також цим документом передбачається, що приватизація великих об'єктів має відбуватися на прозорих онлайн-аукціонах. Частка коштів від приватизації надходитиме до спецфонду для підготовки об'єктів приватизації, що дозволить забезпечити безперебійний процес. 10% коштів від малої приватизації залишатимуться в місцевих бюджетах.

Читайте також: Фонд держмайна анонсував приватизацію Одеського припортового наступного року

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році Кабінет Міністрів планує отримати від приватизації 12 млрд грн. Одним із перших об’єктів «Великої приватизації» стане АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», аукціон із приватизації якого заплановано на 31 серпня. Стартова ціна компанії становить 3,7 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-