Ринок електрокарів: Рада ухвалила зміни до Податкового і Митного кодексів

Ринок електрокарів: Рада ухвалила зміни до Податкового і Митного кодексів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкти №3476 і №3477, які передбачають внесення змін до Податкового і Митного кодексів для стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, законопроєкт №3476 підтримали 315 народних депутатів, а законопроєкт №3477 - 317 парламентаріїв.

Згідно з пояснювальними записками, обидва закони розроблено з метою стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, що дасть можливість, через включення до ланцюгів доданої вартості світових автовиробників, створити нові робочі місця і збільшити частку автовиробництва і суміжних галузей у ВВП країни.

Читайте також: Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Документи мають на меті створення сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулюванні попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами.

Законом тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів (у тому числі вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі. Законом тимчасово, до 1 січня 2031 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених підпунктом 16 пункту 4 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України, що ввозяться підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів.

Читайте також: Виробництво акумуляторів: Україна та ЄС домовилися про промислове партнерство

Законом №3477 пункт 4 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України доповнено новим підпунктом 16, яким до 1 січня 2031 року - товари, що ввозяться на митну територію України підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів, звільняються від оподаткування ввізним митом, якщо вони ввозяться підприємствами для власного виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-