Із майже 368 тисяч заявок на субсидію її отримали 172 тисячі - депутат

Із майже 368 тисяч заявок на субсидію її отримали 172 тисячі - депутат

Укрінформ
За перші чотири місяці цього року по призначення субсидії звернулися майже 368 тис. домогосподарств, проте отримали її 172 тис. з них.

Про це під час Погоджувальної ради парламенту заявив голова депутатської групи “Довіра” Олег Кулініч, передає Укрінформ.

“На сьогодні велика кількість українців ризикують просто не отримати субсидій. Вони не підпадають під ті чи інші критерії, а спеціальні комісії, які розглядали ці питання при колишніх РДА – ліквідовані, нових немає”, - зазначив депутат.

За його словами, це пов'язано з критеріями для надання субсидій.

“Наприклад, людина продала однокімнатну квартиру і придбала таку саму. Вона вже не підпадає під надання субсидії, хоча просто змінила місце проживання і не стала багатшою”, - зазначив Кулініч.

Він додав, що без субсидії можуть залишитися і ті категорії громадян, яким придбала житло держава, як-от діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Парламентарій зазначив, що найбільш поширений випадок відмови – це скасування субсидій при комунальних боргах. Однак, на його думку, тут мав би застосовуватися диференційований підхід до отримувачів.

Кулініч наголосив на необхідності чітко визначити критерії отримання субсидій з урахуванням зазначених факторів.

Читайте також: Прожитковий мінімум з 1 липня становитиме 1 854 гривні – Лазебна

“До опалювального сезону необхідно провести окреме засідання Кабміну з цього питання... Потрібно прибрати людський фактор між отримувачем субсидій і чиновником. Це все повинно працювати в онлайн-режимі. Але на сьогодні такого механізму, на жаль, немає, а комісії не функціонують”, - підсумував депутат.

Як повідомлялося, 14 квітня Кабінет Міністрів схвалив постанову, якою посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів.

Відповідно до документа, переглянуто окремі критерії майнового і матеріального стану при наданні житлових субсидій, зокрема здійснення дороговартісних покупок, наявності рухомого та нерухомого майна, депозитів тощо.

Водночас 19 травня 2021 року уряд ухвалив постанову, згідно з якою розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернень громадян, а це 85% відсотків громадян. Виняток становлять лише 15% громадян, яким доведеться переоформити документи. Зокрема, це домогосподарства, яким житлова субсидія: надавалася у грошовій безготівковій формі; була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи); була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-