В Україні за фактами контрабанди розслідуються близько 400 справ – Венедіктова

В Україні за фактами контрабанди розслідуються близько 400 справ – Венедіктова

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова наголосила на необхідності консолідувати зусилля, щоб припинити організовані потоки незаконного товарообігу і боротися з контрабандою жорстко, як з економічним тероризмом проти України.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Офісу генерального прокурора, про це йшлося на оперативній нараді з керівниками прокуратур щодо посилення боротьби з контрабандою. 

«Ми маємо консолідувати зусилля, щоб припинити організовані потоки незаконного товарообігу і боротися з контрабандою жорстко, як з економічним тероризмом проти України», - заявила Венедіктова.

Вона нагадала, що вперше в історії України РНБО запровадила персональні санкції до топ-десятки контрабандистів та 79 юридичних осіб, пов’язаних з ними.

«Четвірка з топ-контрабандистів саме на території Одеської області займається протиправною діяльністю, пов’язаною із доставкою різних товарів із Європи і Китаю, поза митним контролем. Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях за фактами протиправної діяльності визначених у рішенні РНБО фізичних та юридичних осіб», – зауважила генпрокурор.

За розрахунками спеціалістів, у результаті цих процесів до держбюджету не надійшло щонайменше 300 мільярдів гривень. Більшість експортно-імпортних операцій вчиняється з порушенням митних правил, що призводить не лише до втрати бюджету від ненадходження митних платежів, а й є передумовою для подальшої злочинної діяльності, спрямованої на ухилення від сплати податків, та легалізації незаконно здобутого майна.

Читайте також: СБУ: заблоковані активи 174 компаній, які РНБО внесла до списку контрабандистів

«Кількість викритих кримінальних схем у цій сфері, поза сумнівом, поки не відповідає рівню злочинності. Однак цьогоріч діяльність з протидії контрабанді суттєво активізовано. Лише за 6 місяців відкрито більше двох сотень кримінальних проваджень, переважну більшість із яких вже скеровано до суду. У завершених провадженнях накладено арешт на майно на суму 779 тисяч гривень - це в 7 разів більше, ніж торік. У середньому щоденно до суду ми направляємо по одному кримінальному провадженню щодо контрабандистів», – зазначила Венедіктова.

Вона додала, що порти Одещини, Миколаївщини, Херсонщини, попри те, що мають стратегічне значення для економіки України, є вдалим буфером для контрабанди товарів, передусім наркотичних засобів, сигарет, алкоголю. За словами Венедіктової, "тут всі органи мають посилити пильність".

"Загалом наразі за фактами контрабанди розслідується близько 4 сотень проваджень, кожне шосте з них – в регіонах, представників яких ми зібрали на нараді. Тож вимагаю невідкладно спрямувати зусилля на забезпечення належного викриття фактів контрабанди, передусім виявлення і ліквідацію організованих форм злочинності у цій сфері, притягнення до відповідальності винних осіб", – підкреслила генпрокурор.

Читайте також: На Буковині прикордонники цьогоріч перекрили контрабанду сигарет на 21 мільйон

Учасники оперативної наради погодилися, що підхід до вирішення проблеми контрабанди має бути комплексним та складатися не лише з посилення контролю на митниці та кордоні, а й включати в себе певні законодавчі зміни, а також закриття прогалин на внутрішньому ринку, які дають життя контрабандним схемам.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-