НБУ каратиме банки за порушення прав споживачів

НБУ каратиме банки за порушення прав споживачів

Укрінформ
Національний банк України передбачив у своєму нормативно-правовому акті заходи впливу до банків за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, зокрема вимог щодо етичної поведінки під час врегулювання простроченої заборгованості.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Потреба у змінах виникла у зв’язку з ухваленням Закону України від 19 березня 2021 № 1349-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості». Адже цей закон передбачив нові заходи впливу до кредитодавців та колекторських компаній за порушення прав споживачів під час врегулювання простроченої заборгованості. Так, Національний банк матиме право застосовувати до банків заходи впливу за порушення прав споживачів фінпослуг – письмове застереження або штрафні санкції. Водночас штрафні санкції можуть коливатися в розмірі від 300 до 8 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян залежно від виду порушення", - йдеться в повідомленні.

Такі заходи впливу наразі передбачені українським законодавством, а саме статтею 41-1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Зазначені зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 5 липня 2021 року № 70. Ця постанова набуває чинності з 14 липня 2021 року – одночасно з уведенням в дію Закону України № 1349-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості”.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, скільки зараз в обігу готівки

Як повідомляв Укрінформ, постановою Правління Національного банку України від 16 червня 2021 року № 52, яка набуває чинності з 14 липня 2021 року, затверджено Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням учасниками ринку фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Із 1 липня 2020 року Національний банк став регулятором ринку небанківських фінансових послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-