У Нацбанку розповіли, скільки зараз в обігу готівки

У Нацбанку розповіли, скільки зараз в обігу готівки

Укрінформ
Станом на 1 липня 2021 року в обігу країни перебувало готівки на суму 585,2 млрд грн, із них банкнот - 2,9 млрд штук та монет - 13,9 млрд штук.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час пресбрифінгу щодо старту Всеукраїнської інформаційної кампанії із безпеки готівкових розрахунків сказав директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

"Станом на 1 липня в обігу перебуває готівки на суму 585,2 млрд грн, з них 2,9 млрд штук - банкноти та 13,9 млрд штук монети", - сказав Зайвенко.

Він також нагадав, що нещодавно Нацбанк здійснив оптимізацію банкнотно-монетного ряду, було вилучено з обігу дрібні номінали монет - 1, 2, 5 та 25 копійок, натомість було запропоновано використовувати правила округлення. Також Нацбанк у 2019 році увів купюру в 1 тисячу гривень.

Зайвенко нагадав, що торік на 1 млн штук справжніх банкнот гривні припадало 5,5 штук підробок. Найчастіше підробляли банкноту 500 гривень зразка 2006 року та 200 грн зразка 2007 року. Підроблені банкноти розраховані для збуту в закладах торгівлі, швидкого харчування, АЗС, аптек тощо.

Читайте також: Нацбанк змінить дизайн монет номіналом 1 та 2 гривні

"Найбільша кількість підробок вилучається в Києві та Київській області, Дніпропетровській та Одеській областях", - зазначив Зайвенко.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня 2021 року стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія із безпеки готівкових розрахунків "Анатомія гривні". Мета кампанії – навчити українців швидко перевіряти банкноти гривні на справжність та нагадати населенню, які банкноти та монети в обігу, а які вже не приймаються до оплати.

Як повідомлялося, станом на 1 січня 2020 року у готівковому обігу країни перебувало готівки на загальну суму 425 млрд грн ,а станом на 1 січня 2019 року - 400,1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-