Анатомія гривні: в Україні стартувала інформкампанія про готівкові розрахунки

Анатомія гривні: в Україні стартувала інформкампанія про готівкові розрахунки

Укрінформ
Стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія із безпеки готівкових розрахунків "Анатомія гривні", яка покликана нагадати громадянам про те, які банкноти і монети знаходяться в обігу, а які вилучаються та як відрізнити підроблену банкноту.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час пресбрифінгу щодо старту Всеукраїнської інформаційної кампанії із безпеки готівкових розрахунків повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

"Сьогодні стартує Всеукраїнська інформаційна кампанія із безпеки готівкових розрахунків "Анатомія гривні". Під час цієї кампанії ми будемо розповідати про її захист, про банкноти, про монети, які знаходяться в обігу та які вже перестали бути платіжним засобом. Кампанія покликана нагадати громадянам, які банкноти і монети знаходяться в обігу, а які вилучаються", - сказав Шабан.

Він зазначив, що у межах цієї інформаційної кампанії Національний банк інформуватиме українців, де обміняти вилучені з обігу, зношені, пошкоджені, сумнівні щодо справжності банкноти і монети, а також розповідатиме про елементи захисту національної валюти.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, скільки зараз в обігу готівки

Заступник голови НБУ зауважив, що рівень підроблення банкнот національної валюти залишається стабільно низьким і що більшість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні дуже низької якості.

"Вони друкуються на принтерах і розраховані на неуважність громадян та касирів", - наголосив Шабан.

Читайте також: Нацбанк змінить дизайн монет номіналом 1 та 2 гривні

Інформаційна кампанія "Анатомія гривні" триватиме впродовж липня-вересня 2021 року в усіх регіонах України. Вона відбувається за підтримки Кіберполіції та Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками 2020 року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 шт. підроблених банкнот, а за підсумками 2019 року припадало близько 3 шт. Згідно з інформацією Європейського центрального банку, цей показник у країнах Європейського Союзу у 2020 році втричі вищий і становив приблизно 17 шт. банкнот євро.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-