Нотаріуси отримують доступ до земельного кадастру протягом доби - Держгеокадастр

Нотаріуси отримують доступ до земельного кадастру протягом доби - Держгеокадастр

Укрінформ
Будь-який нотаріус може отримати доступ до Державного земельного кадастру протягом однієї доби.

Як передає Укрінформ, про це заявляють у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру

Зазначається, що на момент старту ринку земель сільськогосподарського призначення 1 липня 2021 року доступ до Державного земельного кадастру, необхідний для перевірки дотримання покупцем законодавчого обмеження щодо площі земель “в одні руки”, мали 879 з близько 6 500 нотаріусів в Україні.

Лише за кілька днів після відкриття ринку земель до Держгеокадастру надійшло більше 2 тис. заяв від нотаріусів щодо надання доступу до Держземкадастру. Держслужба та ДП “Центр Державного земельного кадастру” розробили спрощений електронний порядок подання заяви, до опрацювання заяв залучили додаткових працівників.

Читайте також: Ринок землі: Експерт сказав, на скільки може здорожчати продаж ділянок

Спільно із Нотаріальною палатою України проведено роз’яснювальну роботу, поширено інструкцію з підключення до Держземкадастру, зроблено презентацію процедури підключення, викладені у загальний доступ та поширено відповідні відеоматеріали.

У відомстві наголошують, що заяви нотаріусів розглядаються у строк, що не перевищує доби, невеличка затримка сталася лише у зв’язку із накопиченням великої кількості заяв за вихідні. Станом на 6 липня від нотаріусів надійшло загалом 2 344 заяви, із них 1 382 заяви погоджено, у задоволенні 233-ох — відмовлено, 729 перебувають на розгляді.

Читайте також: «Землю – народу»: чи готова Україна до земельної революції

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2021 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи – громадяни України. У перші два роки з дня, коли закон набрав чинності, одна фізособа зможе придбати лише 100 га землі.

Якщо площа придбаної ділянки перевищить зазначені граничні розміри, вона конфіскується за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки може подати орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель.

Фото: agropolit.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-