Депутати у першому читанні підтримали зміни до Податкового кодексу

Депутати у першому читанні підтримали зміни до Податкового кодексу

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до Податкового кодексу.

Як передає кореспондент Укрінформу, за законопроєкт №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", проголосували 264 народних депутати.

Метою даного законопроєкту є забезпечення збалансованість бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено чимало поправок у частині запобігання «скруткам» та тіньовому обігу сільськогосподарської продукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян та підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%» тощо.

Зокрема, у частині ставок податків: пропонується збільшити на 5% ставки акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку (крім ставок за викиди двоокису вуглецю в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти й за розміщення малонебезпечних нетоксичних відходів гірничої промисловості) та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України. Збільшити на 14,5% ставку рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, за спеціальне використання води та лісових ресурсів та змінити підходи до визначення одиниці виміру ставки акцизного податку на пиво (відповідно до міжнародних зобов’язань України). Замість діючої ставки акцизу за 1 л пива пропонують застосовувати ставку за 1 л 100-відсоткового спирту, виходячи з середньозваженої міцності пива за 2019-2020 роки, а також підвищити саму ставку на 5%.

У частині акцизного податку: пропонується скасувати пільгу з акцизного податку для постачальників електричної енергії (когенераційної або з відновлювальних джерел) та перенести на виробників та імпортерів обов’язок сплачувати 5-відсотковий акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів, який на сьогодні сплачують суб’єкти роздрібної торгівлі.

У частині плати за землю: розширити базу оподаткування за рахунок обкладення земельним податком ділянок, право власності на які не оформлено, але вони фактично використовуються, та скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель, крім сільськогосподарських угідь, яка використовується для розрахунку плати за землю (земель водного фонду – внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ, земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення).

Читайте також: Рада ухвалила зміни до адміністрування податків у Криму

У частині екологічного податку: пропонується ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти збільшити в 1,6 разу та передбачити їх підвищення у 8 разів у 2029 році (поступово), підвищити ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (СО₂) з 10 грн/т до 30 грн/тонну та підвищити ставки екологічного податку за відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну.

У частині ПДФО пропонується звільнити від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиного податку та військового збору, громадян та підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%».

У Міністерстві фінансів запевнили, що зміни до Податкового кодексу не відобразяться на пересічних громадянах та малому бізнесі, який справно платить податки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це представляючи законопроєкт №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" у Верховній Раді сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

"Останім часом навколо цього законопроєкту відбувається багато інсинуацій та політичних спекуляцій, нібито влада хоче притиснути чесний бізнес, зібравши з них максимальні податки. Але це не відповідає дійсності. Запропоновані зміни торкнуться лише представників бізнесу, які протягом багатьох років звикли керуватись нормами, що були виписані під них та для їх збагачення. Зокрема, це стосується протидії скруткам з ПДВ, зловживань з відшкодуванням ПДВ, стосується ставки екологічного податку на викиди вуглецю, які найнижчі в Європі та світі", - сказав Марченко.

За його словами, деякі ставки податків не переглядалися з 2019 року - це ставки акцизного податку на алкогольні напої, рента та інші.

Марченко також зазначив, що прийняття та реалізація положень законопроєкту сприятиме додатковим надходженням до бюджету в розмірі близько 50 млрд грн щорічно.

"Законопроєкт не вплине на пересічних громадян та малий бізнес, який працює відкрито", - підкреслив Марченко.

Як повідомлялося, на початку червня уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №5600, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, що передбачають підвищення податків для низки галузей. Податковий комітет на своєму засіданні схвалив цей проєкт і рекомендував його до розгляду Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-