Тіньовий бізнес за рік пандемії зріс до 30% - Мінекономіки

Тіньовий бізнес за рік пандемії зріс до 30% - Мінекономіки

Укрінформ
За попередніми розрахунками Міністерства економіки, рівень тіньової економіки у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 в.п. більше за показник 2019-го.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінекономіки у "Загальних тенденціях тіньової економіки в Україні у 2020 році".

"Ускладнення умов економічної діяльності, внаслідок запровадження протиепідемічних заходів в Україні та світі, спричинили природне бажання суб’єктів господарювання зменшити ризики втрати лімітованих ресурсів (на тлі суттєвого зростання збитків в економіці через тимчасові, але непрогнозовані у часі, обмеження ділової активності), що і призвело до зростання тінізації економіки", - йдеться у документі.

У Мінекономіки зазначають, що отримане за підсумком 2020 року зростання рівня тіні є меншим порівняно зі зростанням упродовж попередніх кризових періодів (зокрема, за підсумком кризи 2014 року).

"Це свідчить про неординарність проявів коронакризи. Пандемія та запроваджені безпрецедентні карантинні обмеження зумовили часткову зміну мотивації у поведінці економічних суб’єктів (у сферах як виробництва, так і споживання)", - зауважили у профільному міністерстві.

Читайте також: Мінекономіки посилює боротьбу з тіньовою зайнятістю

Вірогідно, що це, у свою чергу, по-перше, знайшло відбиток в інтенсивності таких процесів як тінізація доходів, тобто, пригнічена загальна активність з неекономічних причин обмежила не лише діяльність суб’єктів у легальному секторі економіки, але і можливість з розширення тіньових операцій. По-друге, призвело до появи нових каналів тінізації при звуженні можливості використання традиційних, що не знайшло свого повного відображення в існуючих методах оцінки тіньової економіки.

У Мінекономіки зазначили, що зростання тіньової економіки у 2020 році, насамперед, є наслідком складних, неординарних умов, в яких функціонували економічні агенти під час коронакризи.

Оцінка інтегрального рівня тіньової економіки в Україні за підсумком 2020 року є попередньою. Наразі оцінку рівня тіньової економіки за одним з чотирьох методів – методом збитковості підприємств – здійснено на основі попередніх статистичних даних про фінансові результати діяльності до оподаткування великих та середніх підприємств (тобто, без малих підприємств і мікропідприємств) за усіма регіонами України, крім тимчасово окупованої території АР Крим і м. Севастополя, а також частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-