У росіян конфіскують українську землю, якщо їм вдасться обійти закон і купити її - Мінагро

У росіян конфіскують українську землю, якщо їм вдасться обійти закон і купити її - Мінагро

Укрінформ
Законодавство передбачає захист від спроб придбати українську землю представниками терористичних організацій і країни-агресора та право конфіскувати її в разі виявлення таких випадків.

На цьому в програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" акцентував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає Укрінформ.

"У законі є обмежувачі - є заборона на купівлю земель з боку агресора і терористичних організацій. Якщо ж вони якось спробують обійти закон, оформляти угоди через українців - ми будемо це відстежувати. Держава, СБУ та Держгеокадастр. І в разі фіксації такого факту є можливість просто забирати цю землю", - сказав Висоцький.

Законом про ринок землі заборонено продаж землі іноземцям, але громадяни Росії можуть спробувати обійти обмеження, скуповуючи землю через підставних українців. Для цього перед оформленням угоди будуть ретельно перевірятися джерела коштів, якими розплачується покупець, підкреслив він.

"Якщо буде момент обходу, тобто домовилися з якимись українцями, які живуть на нашій території, - український паспорт, але гроші звідти. Тут першим моментом буде контроль - звідки гроші. Це треба буде все легалізувати. Не можна купувати за готівку. А якщо оплатили все офіційно, усі податки заплатили й потім факт зв'язку буде знайдений, то держава має право конфіскувати ці землі", - повідомив заступник міністра.

Висоцький зазначив, що спроби незаконного придбання землі передбачаються, але відкриті реєстри допоможуть відстежувати такі факти не тільки правоохоронцям, але й самим українцям.

Читайте також: У Мінагро спрогнозували наповнення держбюджету після відкриття ринку землі

"Це передбачається. Ми будемо стежити. Крім того, весь реєстр буде відкритий. Тобто всі люди зможуть заходити й бачити, хто і скільки купує. Це такий фактор, коли й громадяни нам зможуть допомагати. Якщо хтось побачив, що десь там порушення, що щось не так, можна відразу звернутися", - повідомив заступник міністра.

Читайте також: У Мінагро розповіли, чи поширюється ринок землі на прифронтові території

Як повідомлялося, в Україні 33 млн га землі перебувають у приватній власності, від 5 млн га - у комунальній, державній власності. Ринок землі, який відкривається з 1 липня, передбачає придбання та продаж виключно приватної землі. На покупку державних або комунальних земель накладено безстрокову заборону, їх можна лише здавати в оренду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-