Прокурор САП про «Роттердам+»: Справу розслідують за фактами

Прокурор САП про «Роттердам+»: Справу розслідують за фактами

Укрінформ
Кримінальне провадження щодо формули «Роттердам+» було закрито щодо підозрюваних, відтоді воно розслідується за фактами, які внесені у Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Про це прокурор САП Денис Демків заявив у інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«20 травня мною було прийнято рішення про закриття кримінального провадження щодо підозрюваних. З цього дня кримінальне провадження розслідується за фактами, які внесені до ЄРДР, але по цих епізодах підозрюваних немає. Тобто, в термінології попереднього кодексу, від 1960 року, розслідуються фактові провадження», - розповів прокурор.

Демків, говорячи про оскарження його дій, зазначив, що наскільки йому відомо, детективи НАБУ зверталися зі спробою оскаржити його рішення про закриття справи до прокурора вищого рівня, і що це точно оскаржується потерпілим у Вищому антикорсуді (потерпілий у справі - Нікопольський завод феросплавів – ред.).

Відповідаючи на питання щодо того, скільки такі оскарження приблизно можуть займати часу, Демків уточнив, що точно не дні.

«Розгляд почався, було перше засідання, його відклали з метою витребування та залучення до справи матеріалів, тоді вже буде визначена дата засідання. Я ризикну спрогнозувати, що за наступне судове засідання справа не вирішиться, ми не встигнемо дослідити матеріали, на яких наполягають потерпілі, і враховуючи, що свою думку повинні висловити всі учасники, це затягнеться в часі», - зазначив прокурор САП.

Говорячи про осіб, які були підозрюваними у справі «Роттердам+», він поінформував, що наразі після його постанови про закриття провадження, вони свій статус підозрюваних втратили і до них немає жодних питань.

«Деякі з них (підозрюваних – ред.) були (у розшуку – ред.). Тепер вони повинні бути зняті з розшуку, але це не в один момент, відбувається», - поінформував прокурор.

Відповідаючи на питання, як довго може тривати поточне "фактове" розслідування, він пояснив, що в Україні склалася така ситуація, що по суті правоохоронна система живе за двома кодексами одночасно: одна процедура – за кримінальними провадження, які були розпочаті до 15 березня 2018 року включно, і друга правова процедура – за розпочатими з 16 березня 2018 року.

«Наше провадження було почато до цих змін, в 2017 році, у нас "фактове" провадження взагалі не має часових меж розслідування», - сказав прокурор САП.

Говорячи про те, чи можуть правоохоронці згодом тим самим особам, які були підозрюваними, через певний час знову вручити підозри, Демків уточнив, що на його переконання, якщо терміни досудового розслідування закінчилися, то вже не можна буде повідомляти про підозру за цими ж фактами тим самим людям.

Відповідаючи на питання, чому у справі є тільки один потерпілий – Нікопольський завод феросплавів, тоді як часто говорять про багатомільярдні збитки, які були нанесені державі, Демків поінформував, що у матеріалах справи зазначено, що збиток заподіяно державі та громадським інтересам, і окрім того, Нікопольський завод феросплавів та Запорізький завод феросплавів за їх заявою були включені до складу потерпілих.

Водночас, заяв від інших осіб щодо цього не надходило, зазначив прокурор.

Читайте також: ПриватБанк подає касацію на постанову суду по справі Нікопольського заводу феросплавів

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня новий старший групи прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Денис Демків вчетверте закрив кримінальне провадження про збитки від впровадженої формули «Роттердам +».

У НАБУ 21 травня заявили, що оскаржать рішення про закриття справи «Роттердам+».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-