Нацбанк презентував стратегію до 2025 року

Нацбанк презентував стратегію до 2025 року

Укрінформ
Нова стратегія Національного банку до 2025 року відповідає на зміни, що стались у світі та в Україні, а також є дорожньою картою, якою регулятор буде керуватись найближчими роками для активізації економічного зростання в Україні. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказав голова НБУ Кирило Шевченко у відеозверненні з нагоди презентації стратегії.

"Нова стратегія Національного банку відповідає на зміни, що стались у світі та в Україні. Це дорожня карта, якою ми будемо керуватись найближчими роками для активізації економічного зростання в Україні та підвищення добробуту населення", - сказав Шевченко.

Він зазначив, що стратегія охоплює декілька основних напрямів. Один з них – сприяння відновленню та розвитку економіку, що включає в себе ініціативи з підтримання макростабільності, відновлення кредитування економіки, розвиток ринку фінансових послуг та інфраструктуру ринків капіталу.

"У цьому контексті ми й надалі будемо скорочувати частку непрацюючих кредитів. Сьогодні непрацюючі кредити не тиснуть на прибуток банків та їх капітал. Проте подальше скорочення їх частки – це інвестиційна привабливість банківського сектору", - наголосив голова НБУ.

Ще один важливий напрямок – просування «зелених» фінансів і стійкості банківського сектору. Окрім цього для Нацбанку важливим є розвиток інноваційної та безготівкової економіки, розширення частки безготівкових розрахунків, та підвищення рівня фінансової інклюзії.

"Ще один напрямок – інституційний розвиток та операційна досконалість. Він передбачає розбудову інституційної спроможності та незалежності НБУ, цифрову трансформацію та «озеленення» центрального банку. Також, у рамках підсилення взаємодії з нашими стейкхолдерами ми працюватимемо над створення окремого фінансового суду. Національний банк виступив ініціатором створення такого органу. Він дозволить уникнути появи нових непрацюючих кредитів у банківському секторі та забезпечити дієвий захист прав кредиторів та інвесторів", - підсумував Шевченко.

Читайте також: Банки у І кварталі наростили кредитування в гривні - НБУ

Як повідомлялося, стратегія розвитку фінансового сектору України до 2025 року визначає п’ять стратегічних напрямів: фінансова стабільність, макроекономічний розвиток, фінансова інклюзія, розвиток фінансових ринків та інноваційний розвиток. Кожен напрям має свої стратегічні цілі та індикатори виконання. Метою стратегії є забезпечення подальшого реформування та розвитку фінансового сектору України відповідно до провідних міжнародних практик та імплементації заходів, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та іншими міжнародними договорами України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-