Іпотека може забезпечити до 2% зростання ВВП - експерт

Іпотека може забезпечити до 2% зростання ВВП - експерт

Укрінформ
Іпотека може забезпечити до 2% зростання ВВП та створення понад 100 тис. робочих місць - експерт

Як передає Укрінформ, про це під час Другого іпотечного форуму розповів експерт ринку нерухомості Олексій Коваль.

Запуск програми "Доступна іпотека 7%" він назвав "ефективним першим кроком для розвитку галузі".

"У деяких банках обсяги виданих іпотек вже збільшилися у понад 2 рази. Звичайно, це також ефект низької бази, однак загалом така динаміка свідчить про наявність величезного попиту. За нашими оцінками, протягом декількох років, завдяки мультиплікатору будівництва, масштабне іпотечне кредитування може дати ефект +1-2% до зростання ВВП, створивши додатково понад 100 тисяч робочих місць ", - сказав Коваль.

За словами експерта, проведення форумів для дискусії між представниками влади, забудовників, банків та незалежними експертами ринку нерухомості – це

гарний інструмент взаємодії, необхідний на старті програми.

«Програма іпотеки під 7% може стати пілотним проєктом для запуску повноцінного іпотечного ринку в Україні. Однак далі все залежить від якості комунікації між різними учасниками цього процесу, яка має проходити швидко, ефективно та відкрито», - вважає Коваль.

Другий іпотечний форум проходить 13 травня у Києві.

Читайте також: За програмою «Доступна іпотека 7%» видали кредитів на ₴182 мільйони

Під час форуму відбулося обговорення ключових питань підготовки Меморандуму щодо спільних намірів між представниками владних інституцій (НБУ, Мінфін, Комітет ВР, Фонд розвитку підприємництва, Укрфінжитло, Держмолодьжитло) та бізнесу.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 1 березня 2021 року запрацювала державна програма «Доступна іпотека 7%». За умовами програми, об'єктом іпотеки може виступати квартира або приватний будинок. Максимальна вартість об'єкта - 2,5 млн грн, при цьому гранична сума іпотеки становить 2 млн грн. Кредит надається на термін до 20 років. Перший мінімальний внесок становить 15%, а іпотечна ставка - 7%.

За даними Мінфіну, уповноважені банки за програмою «Доступна іпотека 7%» станом на 5 травня цього року підписали 217 кредитних договорів на загальну суму 182,24 млн грн, причому як на первинному (28,92%), так і вторинному (71,08%) ринках житла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-