Для виведення з експлуатації ЧАЕС працюють 16 міжнародних проєктів - Абрамовський

Для виведення з експлуатації ЧАЕС працюють 16 міжнародних проєктів - Абрамовський

Укрінформ
У зоні відчуження реалізується 16 проєктів міжнародної технічної допомоги щодо виведення з експлуатації ЧАЕС та вдосконалення системи поводження з радіоактивними відходами.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський на засіданні міжустановчої робочої групи з питань Чорнобильської аварії, що працює під егідою Програми розвитку ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«За допомогою структур ООН та європейських партнерів Україна успішно реалізує міжнародні проєкти, спрямовані на відновлення зони відчуження та приведення її в екологічно безпечний стан», - зазначив міністр.

Спорудження нового безпечного конфайнменту над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС ознаменував не кінець історії Чорнобильської катастрофи, а лише початок її найважливішого етапу - перетворення укриття на екологічно безпечну систему.

Він нагадав, що конфайнмент призначено для ізоляції радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора ЧАЕС принаймні на 100 років, що дасть змогу демонтувати реактор і поховати його частинами.

За словами Абрамовського, торік поводження з відпрацьованим паливом на Чорнобильській АЕС вийшло на якісно новий рівень. За період виробництва електроенергії, нагадав він, станція накопичила понад 21 000 відпрацьованих тепловиділяючих збірок, які нині зберігаються у сховищі «мокрого типу», не призначеному для тривалого зберігання. Тому за фінансової підтримки ЄБРР побудовано сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого типу» - СВЯП-2 з передовими технологіям безпеки.

«В цей час триває процес переміщення паливних збірок з «мокрого» сховища в «сухе», - сказав міністр.

Читайте також: Чорнобильській АЕС схвалили видачу ліцензії на сховище ядерного палива

Цей процес, за його словами, триватиме близько 10 років. Введення в експлуатацію СВЯП-2 дасть змогу безпечно зберігати відпрацьоване паливо протягом наступних 100 років.

Абрамовський зазначив, що за сприяння Департаменту енергетики та зміни клімату Великоб Британії та Єврокомісі на комплексі виробництв «Вектор» побудовано високотехнологічне роботизоване сховище для найнебезпечніших радіоактивних відходів. Нині триває робота з проєктування складських приміщень для другої черги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-