Оператор ГТС планує закуповувати газ на біржі

Оператор ГТС планує закуповувати газ на біржі

Укрінформ
ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) планує закуповувати газ на біржі для балансування та власних потреб. 

Як передає Укрінформ, про це розповів голова компанії Сергій Макогон в інтерв'ю Економічній правді.

"Ми вже інтегрувалися з рядом бірж, наразі готуємося до виходу на біржу. Там є певні технічні проблеми, пов'язані з отриманням погодження від регулятора, синхронізація ІТ-систем, тому що потрібно працювати в онлайні", – сказав Макогон.

На його думку, вже в червні-липні ОГТСУ почне закуповувати газ на біржі. Оператор буде купувати газ для балансування і для внутрішніх потреб.

"Швидше за все, це будуть не всі обсяги на виробничо-технологічні витрати, тому що минулого року ми купили близько 2-3 млрд кубометрів, але, якщо ми такі обсяги викинемо на ринок, то ціна просто злетить в космос", – пояснив Макогон.

Читайте також: Вартість газу влітку буде вдвічі вищою, ніж у цей час торік - Нацбанк

Як повідомлялося, у січні Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до закону «Про державні закупівлі». Закон був розроблений з метою удосконалення законодавства для створення можливостей для купівлі ОГТСУ газу на торговій платформі, тобто біржі.

Передбачається, що це посприяє підвищенню ліквідності та розвитку оптового ринку короткострокових стандартизованих продуктів під час купівлі газу для балансування системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-