Нацбанк відзначає зростання попиту бізнесу і населення на кредити у І кварталі

Нацбанк відзначає зростання попиту бізнесу і населення на кредити у І кварталі

Опитування
Укрінформ
Банки відзначають зростання попиту бізнесу й домогосподарств на кредити у січні-березні 2021 року та вважають іпотеку вагомим рушієм подальшого пожвавлення попиту населення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опитуванні НБУ про умови банківського кредитування, повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Позитивні настрої банків стосовно динаміки кредитування у IV кварталі 2020 року збереглися наприкінці І кварталу поточного року: попри очікування впровадження нових карантинних обмежень, попит на кредити збільшився з боку бізнесу й населення, зокрема попит на іпотеку був найвищим за всю історію спостережень", - йдеться в повідомленні.

У січні–березні 2021 року попит на бізнес-кредити зріс, найбільше – на позики МСП, гривневі та довгострокові кредити. Головними чинниками пожвавлення попиту залишаються зниження відсоткових ставок, потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, а також реструктуризація боргів. Зниження відсоткових ставок є головною причиною пом’якшення умов кредитування.

Попит населення на кредити зростає третій квартал поспіль. Кредитну активність позичальників стимулювали зниження відсоткових ставок, покращення споживчих настроїв та перспективи розвитку ринку нерухомості. Зміни попиту на іпотеку банки оцінили найвище за всю історію спостережень.

Зазначається, що банки відзначили помірне пом’якшення стандартів як корпоративного, так і роздрібного кредитування, спрогнозували подальше зростання фондування від населення й корпорацій та очікують підвищення ризиків у ІІ кварталі.

Читайте також: Зеленський підписав закони щодо реструктуризації валютних кредитів

У Нацбанку зауважують, що учасники опитування позитивно оцінюють перспективи кредитування в наступні 12 місяців: 78% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля корпорацій, 82% – домогосподарств. Це найвищі з 2015 року оцінки приросту кредитного портфеля населення, втім, окремі великі банки очікують певного погіршення його якості. Оптимізм респондентів стосовно подальшого нарощування фондування зріс: 77% опитаних очікують збільшення депозитів домогосподарств, 78% – коштів підприємств. У найближчі три місяці банки прогнозують зростання ризиків: кредитного, процентного та ризику ліквідності.

Опитування проводилося із 19 березня до 9 квітня 2021 року серед кредитних менеджерів 23 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 88%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Як повідомлялося, із 1 січня 2021 року набули чинності зміни до закону про кредитування, які вплинуть на сферу мікрокредитних фінансових організацій. Так, розмір суми штрафів та пені не зможе бути більшим за два розміри суми, яку отримала людина, якщо кредит є більшим за 1 мінімальну заробітну плату (6 тис. грн із 1 січня 2021 року). Це правило не поширюється на менші кредити. Тут, як і раніше, діє загальна норма — розмір штрафів та пені не може перевищувати 50% кредиту.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні-грудні 2020 року попит на бізнес-кредити збільшився вперше від початку коронакризи.

За минулий рік фінансові компанії видали фізичним особам кредитів на 48 млрд грн, що на 10% більше порівняно із 2019 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-