Правила для імпортерів: Мінфін урахував рекомендацію НАЗК щодо рівності умов для постачальників

Правила для імпортерів: Мінфін урахував рекомендацію НАЗК щодо рівності умов для постачальників

Укрінформ
Мінфін урахував рекомендацію щодо норми, яка б могла створити нерівні умови для підприємств-імпортерів - НАЗК

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Міністерство фінансів України доопрацювало проєкт Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від сплати ввізного мита" та врахувало рекомендації НАЗК, надані в результаті антикорупційної експертизи. До внесення змін проєкт закону передбачав, що Кабмін своїм рішенням міг визначати окремих суб’єктів господарювання, які будуть звільнені від сплати мита при ввезенні на територію України певних товарів. Таким чином, з’являлися невиправдані переваги для окремих постачальників. До такого переліку могли бути включені компанії-виробники лікарських засобів, лабораторії, а також підприємства, які займаються "освітньою чи науково-дослідною діяльністю", - повідомляє НАЗК.

Водночас, за загальним правилом, встановленим Митним кодексом, бізнес може бути звільнений від сплати мита лише за умови ввезення конкретних товарів. Уряд може визначати такі товари у своєму акті, вказуючи конкретний код згідно з визначеною класифікацією.

"За пропозицією НАЗК корупціогенне положення, яке б надало необґрунтовані переваги окремим підприємцям, було виключено з проєкту закону. Це дозволило запобігти наданню “особливого статусу” окремим компаніям та створенню нерівних умов на ринку", - йдеться у повідомленні нацагентства.

Читайте також: Голова НАЗК: Нова Антикорупційна стратегія принесе до ₴ 200 мільярдів економії

НАЗК зазначає, що Мінфін доопрацьовує законопроєкт для затвердження на засіданні Кабміну. Після схвалення урядом документ буде направлений на розгляд до Верховної Ради.

Як повідомлялося, за три місяці 2021 року враховано 85% рекомендацій Національного агентства з питань запобігання корупції до проєктів нормативно-правових актів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-