Україна обов’язково отримає кошти МВФ - глава Нацбанку

Україна обов’язково отримає кошти МВФ - глава Нацбанку

Укрінформ
Національний банк України не сумнівається у продовженні співпраці між МВФ та Україною.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в інтерв’ю GlobalCapital заявив голова Національного банку України Кирило Шевченко.

“Ми навіть не розглядаємо сценарію, за якого не отримаємо кошти від МВФ. Співпраця із МВФ й іншими міжнародними партнерами важлива для фінансування бюджетних потреб й сприяння зростанню економіки. Це також дозволить Україні підтримати міжнародні резерви на рівні близько 30 млрд”, - сказав Шевченко.

За його словами, “відкладення або припинення програми МВФ може сповільнити економічне відновлення України”.

“Нестача зовнішнього фінансування може збільшити потребу у пошуку коштів на внутрішньому ринку. За розрахунками НБУ, потенціал таких запозичень досить обмежений”, - зазначив глава НБУ.

Він додав, що МВФ веде дискусії із українською владою стосовно “актикорупційних рамок та обмежень на ціну газу”. “Йде також розмова про наші чинні фіскальні показники”, - зауважив Шевченко.

Глава НБУ сказав, що “з огляду на довшу тривалість перемовин, ми сподіваємося отримати два транші у 2021-му, а не три, як раніше очікувалося”. “Утім, досить важко визначити, коли і скільки саме надійде у цих траншах”, - підсумував банкір.

Читайте також: Шевченко сказав, куди підуть кошти, якщо МВФ затвердить програму на відновлення економіки

Як повідомляв Укрінформ, МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) із негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, проте цей план не було виконано.

Читайте також: Україна має до липня завершити перегляд програми з МВФ - радник Президента

Дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають, і залишається низка питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогодні важко. Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня.

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від зайвого зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та вирішенні питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотриманні принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-