В Україні пройшли перші автоматизовані торги газом, що зберігається у ПСГ

В Україні пройшли перші автоматизовані торги газом, що зберігається у ПСГ

Укрінформ
Оператор підземних газосховищ та Українська енергетична біржа (УЕБ) провели перші операції з купівлі-продажу газу в ПСГ через електронну платформу біржі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Укртрансгазу.

"Учасники ринку вже опробували алгоритм, уклали та успішно виконали перші угоди. Це дало старт новому етапу роботи газового ринку України. Відтепер торговельні операції з газом повністю діджиталізовані, тривають за значно скороченою часовою процедурою та відбуваються онлайн, із широким колом учасників та меншою кількістю документообороту", - зазначили в УТГ.

Послуга біржових торгів газом у ПСГ, котру надають спільно Оператор газосховищ України та УЕБ, наразі поширюється на розмитнений газ. Та найближчим часом вона стане можливою і для газу, що зберігається в українських газосховищах в режимі «митний склад» та «митний склад+shorthaul». Тепер доєднатися до торгів зможуть іноземні трейдери, що працюють саме з нерозмитненим газом, зауважили в Укртрансгазі.

«З 2020 року Оператор газосховищ системно працює над розширенням переліку своїх послуг та створенням нових можливостей для клієнтів. Торгівля природним газом в ПСГ на електронній платформі Української енергетичної біржі - наш крок у цьому напрямку. Більш того, автоматизація торгових операцій з природним газом, що зберігається в ПСГ, - наш вагомий внесок у розвиток газового ринку України загалом», ‒ відзначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

Читайте також: В Україні відкрили нову опцію торгівлі газом

Як повідомлялося, ТБ «УЕБ» спільно з оператором газосховищ АТ «Укртрансгаз», надає можливість учасникам ринку природного газу здійснювати торгівлю природним газом в ПСГ шляхом купівлі-продажу короткострокових стандартизованих продуктів. Торгівля здійснюєтся в секції короткострокового ринку природного газу ТБ «УЕБ». Брати участь у торгах можуть замовники послуг зберігання, що отримали доступ до торгів в установленому ТБ «УЕБ» порядку. Газ у ПСГ буде торгуватися у вигляді короткострокових стандартизованих продуктів в Енергетичній торговій платформі ТБ «УЕБ» в режимі двостороннього зустрічного аукціону (continuous trading).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-