Укренерго збільшило обмеження на виробництво електрики з відновлюваних джерел

Укренерго збільшило обмеження на виробництво електрики з відновлюваних джерел

Графік
Укрінформ
Протягом 5-11 квітня НЕК "Укренерго" збільшила порівняно із попереднім тижнем обмеження до виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті НЕК "Укренерго".

"Для збалансування енергосистеми у суботу-неділю 10 та 11 квітня було віддано диспетчерські команди на розвантаження ВДЕ сумарною величиною 4 341 МВт (за дві доби разом)", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в "Укренерго", однією з основних причин для цього стало зменшення споживання електроенергії протягом зазначених вихідних на 2,2% внаслідок сезонного потепління. Водночас, також через потепління значно зросли обсяги виробництва електроенергії з СЕС та ВЕС в денні години, на які припадає зменшення споживання. Наприклад, 10 квітня о 10:00 потужність ВДЕ становила 2,8 ГВт, тоді як у будні дні того ж тижня — 1,3 ГВт, а у попередню суботу, 3 квітня – 2,1 ГВт.

Для балансування енергосистеми в періоди зниженого споживання та одночасно інтенсивної генерації на СЕС та ВЕС 10-11 квітня диспетчерським центром НЕК "Укренерго" було віддано всі можливі команди на розвантаження, зокрема за заявками виробників в межах балансуючого ринку, та були використані всі доступні резерви, окрім виробників із ВДЕ. Також було вичерпано всі можливості для збільшення споживання шляхом роботи ГАЕС в насосному режимі.

"Однак вжитих заходів не вистачило, тому було віддано команди на розвантаження ВДЕ", - наголосив оператор системи передачі.

При цьому, в Укренерго нагадали про зміни до Правил ринку, які набрали чинності з 1 січня 2021 року. Відповідно до них передбачено компенсацію за невідпущену в результаті диспетчерського обмеження електроенергію з ВДЕ лише тим виробникам, які приєдналися до публічного договору на зменшення навантаження та підключені до Системи керування обмеженнями ВДЕ (СКО ВДЕ), а також виконали всі вимоги щодо передачі телевимірів, подачі пропозицій на розвантаження тощо.

"Укренерго наголошує про зобов’язання ВДЕ під’єднатися до СКО та виконати всі вимоги Правил ринку. Адже впродовж весняно-літнього періоду генерація СЕС та ВЕС буде збільшуватися, а рівень споживання зменшуватися. Внаслідок цього частіше виникатимуть передумови для обмеження генерації ВДЕ", - наголосили в компанії.

Читайте також: Укренерго скористалося аварійною допомогою зі Словаччини

Як повідомляв Укрінформ, протягом тижня 29 березня – 4 квітня НЕК "Укренерго" вдруге з початку року застосувало обмеження виробництва електроенергії з відновлювальних джерел через сезонне зниження споживання електроенергії. Так, за вказаний період для збалансування енергосистеми диспетчерські команди на розвантаження ВДЕ віддавалися 30 березня, 1 та 3 квітня на величину від 243 МВт до 1 415 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-