В Нацбанку заявляють, що системних відмивань коштів зараз вже немає

В Нацбанку заявляють, що системних відмивань коштів зараз вже немає

Укрінформ
У Національному банку вважають, що заходи, здійснені регулятором стосовно протидії відмиванню коштів, були успішними і такої ситуації, яка спостерігалась у 2014−2015 роках, коли банки займались «обналічкою» та відмиванням брудних коштів, вже немає.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю виданню "Мінфін" сказав заступник голови Національного банку Ярослав Матузка.

"Такої ситуації, що спостерігалась у 2014−2015 роках зараз, звичайно, немає. Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) дуже високо оцінив наші реформи у цій царині. Системних відмивань коштів ми не спостерігаємо", - сказав Матузка.

Він також зазначив, що Україна поступово реформувала систему фінансового моніторингу. Зміни законодавства, ухвалені минулого року, гармонізують вимоги до клієнтів з питань «фінмону» з міжнародними стандартами та практикою.

"Але загальний підхід тут один: ваші витрати мають співпадати з вашими офіційними доходами. Коли банки бачать якісь відхилення, нестандартні ситуації, наприклад, надходження великого обсягу коштів з невизначених джерел, то просто запитують додаткову інформацію. Якщо є підозри, можуть блокувати такі операції, відмовити в обслуговуванні", - зазначив Матузка.

Він пояснив, що під невизначеними джерелами мається на увазі щоденний рух платежів на карту фізособи по 2, 3 та 5 тис. грн виручки за товар, реалізований десь на olx.

Читайте також: Випуск електронних грошей: НБУ дав більше часу банкам для врегулювання питань

"Наприклад, на карту фізичної особи надходить по кілька платежів на день по 2, 3 та 5 тис. грн виручки за товар, реалізований десь на olx. Це нехарактерна діяльність для звичайної фізособи. Якщо це картка ФОП — нема питань", - зазначив Матузка та додав, банки застосовують ризик-орієнтований підхід, і якщо вони бачать нехарактерні надходження, то для початку зазвичай просто запитують додаткову інформацію.

"Можливо, деякі фінустанови для уникнення ризиків відразу блокують. Але вони мають з’ясувати джерела надходжень, їхній характер, походження коштів, і вже на підставі цієї інформації ухвалювати рішення. Якщо людина продає майно з квартири, це ж не може відбуватися систематично", - сказав заступник голови Нацбанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-