У Польщі побоюються, що Новак може втекти з країни - суд залишив йому український паспорт

У Польщі побоюються, що Новак може втекти з країни - суд залишив йому український паспорт

Укрінформ
Окружний суд у Варшаві, приймаючи рішення про звільнення ексглави Укравтодору Славоміра Новака з СІЗО, заборонив йому виїжджати з Польщі, але не забрав у нього український паспорт. Відтак, він може спробувати утекти з країни.

Про це під час спільної пресконференції у Варшаві з міністром юстиції - генпрокурором Польщі Збігнєвом Зьобро заявив національний прокурор РП Богдан Свенчковський, передає кореспондент Укрінформу.

“Випускаючи Славоміра Н. з-під арешту суд не вилучив його український паспорт. Згідно з постановою, суд вирішив вилучити лише польський паспорт. У зв’язку з цим Славомір Н. матиме змогу скористатися цим і намагатися виїхати за межі Польщі”,- заявив Свенчковський та додав, що він "приголомшений цим фактом".

Він підкреслив, що судова справа проти Новака не має політичного характеру.

“Вона стосується дій злочинної групи, якою керував Славомір Н. на території Польщі й України, отримання з цього матеріальної й особистої користі в обмін на надання приватним особам контрактів на ремонт доріг в Україні, відмивання грошей з цих хабарів та участь в інших злочинних діях, пов’язаних із вимаганням та отриманням фінансових вигод”,- підкреслив національний прокурор РП.

У свою чергу міністр юстиції – генпрокурор Польщі Зьобро підкреслив, що прокуратура опротестує сьогоднішнє рішення суду про звільнення ексглави Укравтодору з-під арешту. Якщо цього не станеться, то він припустив можливість оприлюднити частину доказової бази у справі Новака.

“Там є що показувати”,- підкреслив Зьобро. Він висловив думку, що після цього ексглава польського уряду Дональд Туск та політики “Громадянської платформи” вже не будуть так впевнено захищати Новака.

Після звільнення з варшавського СІЗО Новак повідомив, що не коментуватиме нічого у своїй справі, аби якісь необачно сказані слова не були використані проти нього. Він підкреслив, що “прийде час на правду і відвоювання всього”. Ексглава Укравтодору наголосив, що зараз “перед ним боротьба за своє добре ім’я і правду”. Новак зазначив, що зараз хоче побути з сім’єю, оскільки упродовж семи місяців в СІЗО він не мав жодного контакту з близькими.

Адвокат Новака Йоанна Бронішевська поінформувала: якщо генпрокурор Зьобро наважиться оприлюднити матеріали справи, то це також звільнить захист колишнього політика від необхідності зберігати таємницю слідства. Відтак, захист також відкрито представить аргументи і свою версію подій.

НАБУ на інформаційний запит РАР поінформувало в понеділок, що не коментуватиме цю справу.

Читайте також: Ексглаву Укравтодору Новака випустили під заставу

Як повідомляв Укрінформ, окружний суд у Варшаві у понеділок не продовжив арешт колишньому керівнику Укравтодору, який підозрюється в корупції. Суд обрав Новаку запобіжні заходи у вигляді заборони на виїзд з країни, перебування під контролем в поліції і застави на суму 1 млн злотих (понад 7 млн грн). Захист Новака позитивно сприйняв це рішення суду, а прокуратура має намір його опротестувати. У прокуратурі не виключають, що Новак намагатиметься ухилитися від участі у слідстві, впливати на інших свідків і навіть може утекти з країни.

Як відомо, 22 липня минулого року суд Варшави заарештував Новака на три місяці за підозрою в корупційних діях на посаді голови Укравтодору. Його затримання було наслідком співпраці НАБУ та польського Центрального антикорупційного бюро (CBA), а також органів прокуратури обох країн. Згодом, його тимчасовий арешт ще двічі продовжувався.

Окрім Новака, у корупційній справі підозру вручено ще п’ятьом особам, у тому числі, двом громадянам Польщі; іноземцю, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів Укравтодору; ексрадниці в.о. голови Укравтодору, громадянці України.

Новак очолював з 2011 по 2013 рік міністерство транспорту і водного господарства Польщі, а з жовтня 2016-го до жовтня 2019 був в.о. голови Укравтодору.

Читайте також: У справі Новака з’явився новий важливий свідок - генпрокурор Польщі

У середині вересня CBA поінформувало про виявлення двох сховків, у яких Новак приховав готівку в еквіваленті понад 1 мільйон доларів. Спецслужба також наклала арешт на інші активи, котрі, як оцінює CBA, придбано за гроші, що походять з корупційних злочинів. Йдеться про дві квартири, загальна вартість яких оцінюється майже у 2 млн злотих (близько 550 тис. дол.), а також автомобіль Land Rover. Крім, того СBA вилучила інші матеріальні цінності, які можуть бути доказами у справі.

Фото: PAP/Tomasz Gzell

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-