В Україні планують розширити програми іпотечних кредитів

В Україні планують розширити програми іпотечних кредитів

Укрінформ
На реалізацію ініціативи Президента буде розширено програми іпотечних кредитів у разі ухвалення поданого народними депутатами від партії "Слуга народу" законопроєкту № 5308.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу партії “СН”, законопроєкт ініціював голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрій Арістов.

“В Україні з’явиться єдина потужна інституція, що матиме необхідний ресурс, аби продовжити програми забезпечення житлом українців, які ініціював Президент. Передбачається, що Державна іпотечна установа (ДІУ) приєднається до ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія» (“Укрфінжитло”)”, - йдеться у повідомленні.

Згідно з текстом пояснювальної записки, доцільність приєднання ДІУ до ПрАТ “Укрфінжитло” пояснюється тим, що кінцевою метою законопроєкту є концентрація фінансових ресурсів для впровадження ефективних та дієвих єдиних підходів запровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

Зокрема, очікується, що після ухвалення законопроєкту в короткостроковій перспективі буде надано близько восьми тисяч іпотечних кредитів для придбання житла та придбано 12 тисяч квартир для передачі їх у фінансовий лізинг.

Водночас у пресслужбі партії відзначили, що наразі на житловому обліку перебувають понад 650 тис. сімей. Окрім цього, на підтримку держави очікують 1,5 млн переселенців із Криму та Донбасу.

Читайте також: Банки видали уже близько 40 кредитів іпотеки під 7% - Марченко

Як повідомлялося, Державна іпотечна установа працює на ринку іпотечного кредитування України з 2004 року. У 2020 році на виконання завдання Президента України щодо реалізації програми “Доступна іпотека” було створено ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія” (“Укрфінжитло”), яка фактично виступатиме посередником між банком і громадянином, щоб громадяни могли брати довгострокові іпотечні кредити під фіксовану ставку – 7% річних. Компанія рефінансуватиме банки, що видають іпотечні кредити на визначених державою умовах. Ще один продукт від “Укрфінжитла” – лізинг нерухомості (оренда з правом викупу) під 5% річних, без першого внеску.

21 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів. Зокрема, нова іпотечна програма “Доступна іпотека” передбачає спрощення доступу цільової аудиторії до придбання житла на первинному та вторинному ринку (новобудови). Так, згідно із програмою, іпотечна ставка становить 7%, максимальний термін іпотеки – 20 років, мінімальний перший внесок — 15% вартості житла. Кредит під 7% буде обмежений максимальною сумою у два мільйони гривень.

Програма “Доступна іпотека” впроваджується через Фонд розвитку підприємництва шляхом внесення змін до урядових постанов від 24 січня 2020 року №28 та №29, відповідно до яких реалізується та фінансується державна програма “Доступні кредити "5-7-9%”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-