НБУ працює над посиленням інституційної незалежності регулятора – Шевченко

НБУ працює над посиленням інституційної незалежності регулятора – Шевченко

Укрінформ
Команда Нацбанку послідовно працює над посиленням інституційної незалежності регулятора.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Національного банку Кирило Шевченко у Фейсбуці.

«Цілком поділяю позицію пана Джорджа Кента, представника Державного департаменту США про те, що будь-який закон, що ставить під загрозу незалежність НБУ, не допомагає Україні. Команда Національного банку послідовно працює над посиленням інституційної незалежності регулятора, покращенням корпоративного управління в держбанках і зниженням частки поганих кредитів в банківській системі», - написав Шевченко.

Читайте також: Реструктуризація валютних кредитів має відбуватися на ринкових умовах – НБУ

Він зазначив, що у межах цього курсу Національний банк України послідовно впроваджує на законодавчому рівні найкращі світові практики функціонування банківської системи.

Голова НБУ зауважив, що на розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт про вдосконалення корпоративного управління у банках, погоджений з експертами Міжнародного валютного фонду. Метою даного документа є підвищення відповідальності органів управління банків за ухвалені рішення, забезпечення прозорості та стабільності діяльності як окремих банків, так і банківської системи загалом. Документ удосконалює та підвищує ефективність системи внутрішнього контролю в українських банках, зокрема в частині управління ризиками.

За його словами, також доопрацьовуються з урахуванням кращого досвіду міжнародних партнерів зміни до Закону України «Про Національний банк України», спрямовані насамперед на вдосконалення взаємодії між радою та правлінням НБУ, що має підвищити інституційну стійкість і незалежність Національного банку України.

Окрім цього, НБУ ініціював створення в Україні спеціалізованого фінансового суду, який дозволить банкам ефективніше врегульовувати питання непрацюючих кредитів та загалом позитивно вплине на інвестиційне середовище.

Читайте також: НБУ виступив проти обмеження міжбанківської комісії

"Національний банк був і залишається технократичним інститутом, що неухильно дотримується своєї місії – забезпечення фінансової та цінової стабільності заради сприяння економічному розвитку України", - наголосив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, заступник помічника Держекретаря США Джордж Кент, який, зокрема відповідає у Державному департаменті за політику США щодо України, в одному з інтерв'ю наголосив, що будь-який закон, який ставить під загрозу незалежність організацій – чи то НАБУ, чи Національний банк – не допомагає Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-