Економічний спад-2020 спричинили карантин і зниження попиту – Нацбанк

Економічний спад-2020 спричинили карантин і зниження попиту – Нацбанк

Укрінформ
Основними чинниками падіння ВВП у 2020 році стали карантинні обмеження у зв’язку з епідемією COVID-19 та зниження внутрішнього попиту.

Як передає Укрінформ, про йдеться в коментарі Нацбанку щодо зміни ВВП у 2020 році, повідомляє пресслужба НБУ

У 2020 році реальний ВВП скоротився на 4% у річному вимірі після зростання на 3,2% у 2019 році. Основними чинниками падіння ВВП у 2020 році стали карантинні обмеження, запроваджені в Україні та у світі у відповідь на поширення COVID-19, а також зниження внутрішнього попиту, передусім інвестиційного, через пов'язану з пандемією невизначеність.

Фактичний показник ВВП практично відповідав оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за січень 2021 року (4,4%). Менше падіння економіки у IV кварталі, ніж очікував регулятор, було зумовлене поліпшенням показників низки секторів (будівництва, промисловості, торгівлі) у грудні 2020 року.

Читайте також: Коронакриза: Петрашко заявляє, що економіка України пройшла пік падіння

Зазначається, що українська економіка виявилася більш стійкою до поточної кризи порівняно із попередніми. Коронакриза не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння реального ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи.

Найглибшим було скорочення економіки у ІІ кварталі (на 11,2% р/р) унаслідок жорстких карантинних обмежень. Але вже у другому півріччі економіка почала доволі швидко відновлюватися й практично сягнула докризового рівня у IV кварталі 2020 року.

Упродовж всього минулого року спостерігалося суттєве зменшення валового нагромадження основного капіталу (24,4% р/р) майже в усіх видах діяльності. На скорочення інвестицій вплинуло погіршення ділових очікувань підприємств через поширення захворюваності й невизначеність стосовно розвитку пандемії, а також невирішені питання в сфері альтернативної енергетики.

Читайте також: Уроки виконання бюджету-2020: могло бути і гірше

Суттєве зростання капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур'єрська діяльність унаслідок розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі. Споживання домогосподарств за підсумками року збільшилося на 1,6%, попри глибоке падіння у ІІ кварталі.

Пожвавленню споживчого попиту в другому півріччі 2020 року сприяли пом'якшення карантинних обмежень, відновлення зростання доходів громадян, у тому числі завдяки програмам соціальної підтримки уряду, та переорієнтація на внутрішній туризм. При цьому споживання у державному секторі протягом більшої частини 2020 року скорочувалося (в цілому за рік – на 3%). Втім, наприкінці року воно надало підтримку економіці завдяки надолуженню виконання видатків бюджету.

Падіння ВВП також пом'якшила державна підтримка економіки. Нарощення бюджетних витрат на дорожню інфраструктуру, медицину і оборону сприяло покращенню показників діяльності в низці секторів: будівництві, державному управлінні, обороні та охороні здоров’я.

Читайте також: Світова економіка відновлюється швидше, ніж прогнозувалося - МВФ

На початку 2021 року відновлення економіки стримуватимуть погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі. Додатковий негативний вплив матимуть несприятливі погодні умови в січні та лютому.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Офісу Президента Юлія Свириденко повідомляла, що у 2021 році очікується зростання ВВП на 5,1%. За прогнозами Мінекономіки, зростання валового внутрішнього продукту цього року становитиме 4,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-