Мінфін у березні залучив на аукціонах ₴22,2 мільярда - Данилишин

Мінфін у березні залучив на аукціонах ₴22,2 мільярда - Данилишин

Укрінформ
З початку березня Міністерство фінансів залучило 22,2 млрд грн на первинних аукціонах з розміщення ОВДП, номінованих у гривні.

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

«Обсяг залучень гривневих коштів з метою фінансування державного бюджету на первинних аукціонах Міністерства фінансів з початку березня становив 22,2 млрд гривень, а середньозважена ставка по них становила 11,06%, що на 32 б. п. нижче, ніж у січні-лютому. Така ситуація стала можливою за рахунок скорочення середньої строковості первинних розміщень та підвищення попиту на державні цінні папери на короткому кінці кривої дохідності», - написав Данилишин.

Читайте також: План бюджету-2020 за доходами перевиконаний на 54 мільярди - Мінфін

Водночас, на думку голови Ради НБУ, подальше зволікання із виконанням плану державних запозичень на рік (разом із запозиченнями в іноземній валюті на внутрішньому ринку Мінфін залучив 21% від планового обсягу) може змусити Міністерство фінансів до підвищення ставок, що збільшить вартість обслуговування державного боргу.

За його словами, попри зниження загального обсягу ОВДП в обігу (планові погашення перевищували нові запозичення), дві категорії інвесторів минулого тижня збільшили свої портфелі державних цінних паперів – фізичні особи (+372 млн гривень, з яких 53% - в іноземній валюті) та нерезиденти (+2,3 млрд гривень). Ці інвестори «є схильними до зміни настроїв на ринку та характеризуються відносно швидкою реакцією у разі погіршення економічних очікувань», нагадав Данилишин.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України у 2020 році залучило до державного бюджету 382,3 млрд грн шляхом розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-