Уряд не має боргів перед шахтарями – Шмигаль

Уряд не має боргів перед шахтарями – Шмигаль

Укрінформ
Держава Україна боргів перед гірниками не має, але є питання щодо внутрішньогосподарських розрахунків.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль українським журналістам у Берліні, де перебуває з робочим візитом, передає кореспондент Укрінформу.

«Держава не має заборгованості перед шахтарями. По дотаціях на заробітні плати держава не має жодної заборгованості. Питання внутрішньогосподарських розрахунків між вугільними шахтами та станціями, які споживають вугілля, дійсно є», - сказав Шмигаль.

За його словами, це питання енергетичного балансу всередині держави, і уряд працює над ним, щоб «у принципі збалансувати енергетичну галузь».

Шмигаль підтвердив плани «справедливої трансформації вугільних регіонів» як загальноєвропейського проєкту, учасником якого стала Україна. На цьому шляху нас підтримує Німеччина, яка має добрий досвід, додав він.

Консервація шахти по досягненні нею ліміту добутку, є не лише економічним і технічним процесом, це тягне за собою величезні соціальні питання, зокрема, якою роботою забезпечити шахтарів.

«Цей глобальний соціально-економічно-технічний проєкт вимагатиме багатьох років реалізації», - визнав глава уряду.

Читайте також: Санкції проти Nord Stream 2 і співпраця у «зеленій» енергетиці з ФРН не пов’язані – Шмигаль

Він підтвердив, що цього року починається пілотний проєкт на 2 шахтах у Львівській і Донецькій областях. Буде почата трансформація на шахтах, які вичерпали ресурси і підлягають закриттю. На цьому досвіді влада буде дивитися як рухатися далі.

В Україні, нагадав Прем'єр-міністр, є понад 60 вугільних регіонів, які залежать від монопідприємств – шахт або станцій. Отже, майбутнє цих регіонів є важливим елементом енергетичної трансформації держави, наголосив він.

Як повідомлялося, Шмигаль перебуває з робочим візитом у ФРН, під час якого проводить переговори в Берліні та Дюссельдорфі, столиці землі Північний Рейн-Вестфалія, який має величезний досвід переходу від вуглевидобування до чистих джерел енергії.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-